Skip to main content

Collectie prospectussen en personalia

 Collection
Identifier: UBA454

Scope and Contents

De collectie bestaat uit per bedrijf geordende, gedrukte bedrijfsdocumentatie. Het gaat daarbij primair om boekhandels en uitgeverijen, secundair ook wel om drukkerijen, distributiebedrijven en andere ondernemingen actief op het gebied van het boekenvak. De documentatie bestaat uit documenten betreffende de bedrijfsgeschiedenis, uit personalia en uit prospectussen van aangekondigde boeken.

Dates

  • ca. 1800-heden
  • Majority of material found within ca. 1900-heden

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) werd in 1815 opgericht onder de naam Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels. De term 'boekhandel' moet in de ruimste zin worden opgevat: drukkers, binders, papierhandelaren, lithografen, uitgevers, boekverkopers, antiquaren en andere ondernemers uit het boekenvak konden zich bij de Vereeniging aansluiten. Het oorspronkelijke doel van de Vereeniging was om gezamenlijk op te treden tegen de nadruk van boeken en daarnaast de vakkennis van de deelnemende leden te bevorderen. Als zodanig was zij een van de eerste brancheorganisaties op dit vakgebied in Europa. Om haar doelen te verwezenlijken gaf de vereniging haar eigen blad uit (Nieuwsblad voor de Boekhandel, nu Boekblad) en richtte een distributiecentrum op (het Centraal Boekhuis, nu CB) en een eigen propaganda-instelling (de huidige Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek).

Al in 1845 werd een bibliotheek opgezet die onder beheer viel van de KVB. In 2005 veranderde de organisatiestructuur van de KVB en werd de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak in het leven geroepen, die het eigendom van de bibliotheek van de KVB overnam.

Extent

85 meter

Abstract in Dutch

De omvangrijke collectie is een documentatiesysteem, aangelegd door de bibliotheek van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels, waarin gedrukte bedrijfsdocumentatie is opgenomen betreffende Nederlandse boekhandels en uitgeverijen, soms ook van andere bedrijven actief in het boekenvak.

Abstract in English

The extensive collection is a documentation system which was set up by the Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels (association for the promotion of booksellers’ interests) and includes trade documentation in print relating to Dutch bookshops and publishers, occasionally also other companies active in the book trade.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Custodial History

Het meeste materiaal in de collectie is door het bureau of de bibliotheek van de Vereeniging als documentatie of reclamemateriaal ontvangen of verzameld. Een groot deel van de personalia werd, als knipsel uit het Nieuwsblad voor de Boekhandel, aan de collectie toegevoegd.

Immediate Source of Acquisition

De collectie maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak.

Appraisal

Het handschriftelijke materiaal is uit de collectie verwijderd en ondergebracht in archieven en brievencollecties. De foto's zijn ondergebracht in een aparte fotocollectie.

Accruals

De collectie wordt geregeld aangevuld.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak .

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam beheren eveneens een soortgelijke collectie prospectussen afkomstig van de Nederlandse Boekverkopersbond en een collectie fondscatalogi van uitgevers.

General

Stukken kunnen worden aangevraagd via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Processing Information

Na overgang van de bibliotheek van de KVB naar de Universiteitsbibliotheek Amsterdam zijn de in de collectie aanwezige brieven en het overige handschriftelijke materiaal, alsmede de foto's, fysiek uit de collectie genomen en afzonderlijk beschreven. De brieven van voor 1900 zijn in 1997 beschreven in een gedrukte catalogus. De resterende collectie bedrijfsdocumentatie is in de catalogus van de Universiteit van Amsterdam gecatalogiseerd.

Title
Inventaris van de collectie prospectussen en personalia (circa 1800-heden)
Author
M.S. Polak
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland