Skip to main content

Collectie Willy Schermelé

 Fonds
Identifier: UBA480

Scope and Contents

De collectie bestaat uit archiefmateriaal, boeken en prentbriefkaarten. De archivalia zijn ingekomen brieven en kopieën van uitgaande brieven uit de jaren rond 1960. De incomplete verzameling uitgaven van het werk van Schermelé bevat vertalingen in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Afrikaans. Daarnaast is er een verzameling door Schermelé ontworpen voornamelijk Engelse kerstkaarten.

Dates

  • 1948-1968
  • Majority of material found within 1958-1962

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Aloysius Maria Putman (1923-2013) was sinds 1960 antiquaar in Amsterdam en verzamelaar van prentbriefkaarten en literair documentatiemateriaal.

Willy (Wilhelmina) Schermelé werd geboren in Amsterdam in 1904 en stierf daar in 1995. Van 1930 tot 1960 was zij getrouwd met de kinderboekenschrijver Henri Taal (1887-1960). Na een korte carrière als actrice richtte zij zich vanaf 1929 op de illustratie. Aanvankelijk illustreerde ze artikelen over mode in De Telegraaf. Daarna verhuisde ze naar de kinderpagina, waar haar eerste kinderversjes en tekeningen verschenen. De eerste titels van door Schermelé geschreven en geïllustreerde boeken zijn Meikoninginnetje, 'k Verveel me nooit en Van Gitje en Witje. Een verhaal uit poesenland (1930). In 1932 volgde Het groote negerboek. Oorspronkelijke en bewerkte verhalen, sprookjes, fabels, versjes, grapjes, enz. In de jaren 1930 is ook The magic mustard pot (in opdracht van Colman's Mustard) verschenen. Vanaf 1940 illustreerde ze veel uitgaven van bekende sprookjes. In 1950 verscheen het eerste boekje over Winkie (Winkie en Weberlientje), waarvan er later nog vele zouden volgen. Na de Tweede Wereldoorlog woonde ze tot 1957 in Engeland. Veel van dat werk is vertaald in Engels, Frans, Duits, Italiaans en Afrikaans.

Extent

0.5 meter

Abstract in Dutch

Verzameling aangelegd door de Amsterdamse antiquaar en verzamelaar Louis Putman van werk en archivalia van de Nederlandse kinderboekenschrijfster en -illustrator Willy Schermelé.

Abstract in English

A collection containing work and archival documents by Dutch children’s book writer and illustrator Willy Schermelé, brought together by the Amsterdam antiquarian dealer and collector Louis Putman.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

De collectie is, waarschijnlijk in 1988, door Louis Putman aan de Universiteitsbibliotheek geschonken.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht..

Bibliography

General

Archiefmateriaal en prentbriefkaarten kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder. Publicaties kunnen aangevraagd worden via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Processing Information

De uitgaven zijn ontsloten in de catalogus van de Universiteit van Amsterdam. De archivalia zijn geordend en beschreven in een archiefinventaris.

Title
Inventaris van de collectie Willy Schermelé (1948-1968)
Author
M.S. Polak
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland