Skip to main content

Archief van het Internationaal Literatuur Bureau

 Fonds
Identifier: UBA453

Scope and Contents

Het archief bestaat uit twee omvangrijke series. Een serie contracten met Nederlandse en buitenlandse uitgevers en agenten dateert uit de jaren 1945 tot 2003. De contracten zijn in chronologische volgorde genummerd. De toegang op deze contracten, waarover het Internationaal Literatuur Bureau beschikte, is verloren gegaan.

Een tweede serie bevat de correspondentie uit de jaren 1994 tot 2005, en een klein aantal stukken sinds 1955. De correspondentie is per jaar alfabetisch geordend op correspondent. Een aantal correspondenten is per jaar apart verzameld; daaronder vooral de grote uitgevers, zoals Penguin, Bertelsmann en Rowohlt. Ook de administratie van de Maatschap Auteursrechten Anne de Vries, die door Menno Kohn gevoerd werd, bevindt zich in de correspondentie.

Tenslotte bevat het archief stukken van Menno Kohn als aandeelhouder van de boekenclub ECI.

Dates

  • 1945-2005
  • Majority of material found within 1955-2005

Creator

Language of Materials

Nederlands, Duits en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Heinz Kohn (1907-1979) ontvluchtte nazi-Duitsland in 1933. Hij was werkzaam geweest in de boekhandel Lampart & co in Augsburg. In Hilversum richtte hij de uitgeverij 'Boekenvrienden Solidariteit' op, die exil-auteurs uitgaf. Na de Tweede Wereldoorlog werkte Kohn aanvankelijk als uitgever bij Van Ditmar. In 1951 richtte Kohn, die zich inmiddels Hein noemde, een literair agentschap op, het Internationaal Literatuur Bureau, dat zich specialiseerde in Duitse literatuur. Kohn was goed bekend in de Duitse literaire wereld; hij stond onder meer in contact met de uitgever Peter Suhrkamp. Veel Duitstalige auteurs, waar Nederlandse uitgeverijen weinig belangstelling voor hadden, werden door Kohn in Nederland geïntroduceerd.

In de jaren 1970 werd het agentschap voortgezet door Menno Kohn, die ook Engelstalige auteurs in Nederland ging vertegenwoordigen. Ook Astrid Lindgren werd door het Internationaal Literatuur Bureau vertegenwoordigd. Rechten op het werk van Nederlandse auteurs werden aan het buitenland, vooral Duitsland, verkocht.

In 2003 is het Internationaal Literatuur Bureau overgegaan in handen van Menno's dochter Linda Kohn.

Extent

23 meter

Abstract in Dutch

Het archief van het Internationaal Literatuur Bureau, dat zich aanvankelijk vooral toelegde op het in Nederland introduceren van Duitstalige auteurs, bevat contracten van 1955 tot 2003 en correspondentie van 1994 tot 2005.

Abstract in English

The archive of the Internationaal Literatuur Bureau, a literary agency which initially focused chiefly on introducing German-language authors in the Netherlands, contains contracts from 1955 to 2003 and correspondence from 1994 to 2005.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Een archiefinventaris is beschikbaar in het collectiedossier.

Custodial History

Het archief is gevormd door Heinz en Menno Kohn als literaire agenten.

Immediate Source of Acquisition

Het archief werd in 2013 door de Bijzondere Collecties verworven. Het maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak.

Appraisal

Het archief is verre van volledig. Er heeft geen verdere selectie plaatsgevonden.

Accruals

Er zijn geen afspraken gemaakt over aanvullingen.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . In de collectie prospectussen en personalia van de Bijzondere Collecties is een verzameling bedrijfsdocumentatie over H. Kohn aanwezig. De Bijzondere Collecties beheren ook het archief van het literaire agentschap Prins en Prins .

Bibliography

  • Linda Kohn en Merel Leeman. Cross-over literature. 55 jaar Internationaal Literatuur Bureau B.V. Soesterberg, 2006.
  • Peter Manasse. Boekenvrienden solidariteit. Turbulente jaren van een exiluitgeverij. Den Haag, 1999.
  • Sabine Jansen en Lisa Kuitert. Het internationaal Literatuur Bureau van de familie Kohn. In gesprek met literair agent Menno Kohn. In: De boekenwereld 28 (2012), p. 154-158.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is geordend en beschreven in een archiefinventaris.

Title
Inventaris van het archief van het Internationaal Literatuur Bureau (1945-2005)
Author
M.S. Polak
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland