Skip to main content

Collectie Folia Civitatis

 Collection
Identifier: UBA469

Scope and Contents

De fotocollectie bestaat uit bijna 8000 zwartwitfoto's, voornamelijk portretten van hoogleraren en personeel, academische plechtigheden (promoties, eredoctoraten, oraties, openingen van het academisch jaar, diesvieringen), universitaire evenementen (intreeweken en introductiedagen, wetenschapsdagen, universiteitsdagen, congressen en symposia), acties en bezettingen van universitaire gebouwen. De meeste zijn van de hand van Henk Thomas en Ronald Sweering. Daarnaast zijn Klaas Koppe, Hans van den Bogaard, Bob Bronshoff en Jac. B. Rieder ruim vertegenwoordigd.

Dates

  • 1948-2003

Creator

Language of Materials

n.v.t.

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Het weekblad Folia Civitatis, sinds 1982 kortweg Folia genoemd, werd in 1948 opgericht als orgaan voor de gehele universitaire gemeenschap, de 'civitas', waartoe hoogleraren, studenten, wetenschappelijk personeel en alumni behoorden. Tot 17 augustus 1955 werd het uitgegeven in combinatie met het tijdschrift Propria Cures, waarin mededelingen van de Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) werden opgenomen.

Folia is in de loop der jaren veranderd van een blad met vooral interne mededelingen en verslagen in een weekblad met verslaggeving van academische gebeurtenissen, ontwikkelingen en politiek, in het bijzonder in Amsterdam maar ook in Nederland, en met aandacht voor de wetenschapsbeoefening. Het blad is in principe onafhankelijk, maar heeft in de loop der tijd verschillende invloeden ondergaan, zowel vanuit het universiteitsbestuur als vanuit de studentenwereld.

Folia werd vanaf eind jaren vijftig geïllustreerd met foto's, die meestal in opdracht van Folia zelf werden gemaakt. Belangrijke fotografen waren onder anderen Paul Babeliowsky, Hans van den Bogaard, Aaldert van den Bogaard, Bob Bronshoff, John Kleinen, Klaas Koppe, Jac. B. Rieder, H.D. Ruys, Rob Sijmons, Lex van der Slot, Ronald Sweering en Henk Thomas.

In 2011 werd Folia samengevoegd met het weekblad van de Hogeschool van Amsterdam, Havana (1996) tot Folia Magazine.

Extent

ca. 8000 items

Abstract in Dutch

Foto's vervaardigd ten behoeve van Folia (Civitatis), het weekblad van de Universiteit van Amsterdam, door verschillende fotografen uit de periode 1958-2003. De fotocollectie is van hoge kwaliteit en geeft een uitstekend beeld van de geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam en het studentenleven in de betreffende periode.

Abstract in English

Photos produced by several photographers for the newsmagazine Folia (Civitatis) in the period 1958-2003. The photo collection is of good quality and provides an excellent view on professors, university life and the history of the University of Amsterdam in the indicated period.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

In de loop van de jaren 1990 werden veel foto's overgedragen aan het Universiteitsmuseum, het overgrote deel, meer dan 4700 stuks, werd in januari 2004 geschonken.

Appraisal

Uit de volledige analoge fotocollectie heeft het Universiteitsmuseum een selectie gemaakt van foto's gerelateerd aan de geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam en het studentenleven in de ruimste zin. Niet in de collectie opgenomen zijn foto's van gebeurtenissen die te ver afstaan van de Universiteit van Amsterdam, doubletten of nagenoeg doubletten en foto's in staat van ontbinding.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Bij de Bijzondere Collecties bevinden zich ook de collecties spotprenten van Tom Janssen en Willy Lohmann , vervaardigd in opdracht van Folia (Civitatis).

Separated Materials

Folia werkt vanaf 2003 alleen met digitale opnamen. Deze worden beheerd door de redactie van Folia Magazine.

Bibliography

  • Jos Dohmen, Sjaak Priester (red.). Academische toestanden. De Universiteit van Amsterdam volgens vijftig jaar Folia. Amsterdam, 1998.
  • Arjen Fortuin. Voortaan zal er objectief en getrouw verslag worden uitgebracht. Een geschiedenis van Folia Civitatis 1948-1998. In: Folia Civitatis 52 (1998), nr. 7/8, p. 4-8.
  • Dirk Wolthekker. Afscheid van het Folia Fotoarchief. In: Folia Civitatis 56 (2003), nr. 39.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De collectie is na 2004 ontsloten in de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de collectie Folia Civitatis (1948-2003)
Author
M. van Roon
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland