Scope and Contents
De collectie bestaat uit:
- meer dan 40.000 partituren zowel voor gebruikelijke als voor minder gangbare instrumenten en ensembles;
- 60.000 audio-opnamen op uiteenlopende dragers, waaronder de opnamen van de Gaudeamus Muziekweken en andere activiteiten van de stichting;
- 74 ordners met krantenknipsels van artikelen, recensies en reportages over Gaudeamus en het hedendaags muziekleven in het algemeen;
- binnen- en buitenlandse muziektijdschriften, waaronder Musiktexte. Zeitschrift für neue Musik, Melos. Zeitschrift für neue Musik, Musicworks, Computer music journal, Musical times en Journal of new music research;
- circa 10.000 foto's en 3400 digitale foto's;
- boeken op het gebied van de muziekwetenschap;
- concertprogramma's van de festivals onder meer georganiseerd door Gaudeamus;
- een collectie van opnamen en partituren van het door de Unesco georganiseerde International Rostrum of Composers.
Dates
- 1900-2012
- Majority of material found within 1945-2012
Creator
- Foundation Gaudeamus (Amsterdam, Netherlands) (Organization)
Language of Materials
Engels en Nederlands
Conditions Governing Access
Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist, alsmede toestemming van de collectiebeheerder.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
De Stichting Gaudeamus werd in 1949 door Walter Maas opgericht die vanaf 1945 zijn woning, Huize Gaudeamus in Bilthoven, ter beschikking stelde voor concerten en bijeenkomsten van de jongste generatie Nederlandse en buitenlandse componisten. In 1947 werd de eerste, toen nog Bilthovense, Muziekweek georganiseerd. Aanvankelijk was de Gaudeamus Muziekweek gewijd aan Nederlandse componisten, maar al in 1950 werd de Muziekweek opengesteld voor componisten uit de hele wereld. Elk jaar worden nieuwe en recente werken van jonge componisten gepresenteerd. In 1988 werd de maximumleeftijd verlaagd van 35 naar 30 jaar. Tijdens de muziekweek worden composities die genomineerd zijn voor de Gaudeamusprijs uitgevoerd. Deze prijs bestaat uit een geldbedrag voor het schrijven van een nieuw werk. Het opdrachtwerk wordt uitgevoerd in de Gaudeamus Muziekweek van het daaropvolgende jaar.
Behalve de Muziekweek organiseerde de Stichting Gaudeamus nog een reeks van activiteiten: het tweejaarlijkse Gaudeamus Vertolkersconcours, componistenworkshops, concertseries en uitwisselingsprojecten met buitenlandse ensembles en organisaties. Er werden thematische muziekfestivals georganiseerd op het gebied van elektronische muziek, van muziektheater en van het 'vrouwelijk' componeren. Tijdens deze festivals werden vaak symposia gehouden. Veel aandacht was er ook voor klankinstallaties.
In 1983 verhuisde Gaudeamus van Bilthoven naar Amsterdam. In 2008 fuseerde de Stichting Gaudeamus met enkele andere Nederlandse muziekorganisaties en ging op in het Muziek Centrum Nederland. De Gaudeamus Muziekweek werd in die periode door de afdeling hedendaagse muziek van het MCN georganiseerd. Sinds 1 januari 2011 is de Gaudeamus Muziekweek weer een zelfstandige organisatie, gevestigd in Utrecht.
Extent
ca. 400 meter
Abstract in Dutch
De Stichting Gaudeamus stimuleert de hedendaagse muziek en organiseert concerten van eigentijdse muziek in binnen- en buitenland. Sinds de oprichting in 1945 is een verzameling aangelegd van partituren, boeken, geluidsdragers en documentatie. De collectie bevat vooral werk van deelnemers aan de jaarlijks gehouden Internationale Gaudeamus Muziekweek en van hun componerende en musicerende generatiegenoten. De collectie wordt jaarlijks aangevuld met werken van nieuwe Muziekweken en van evenementen als het International Rostrum of Composers.
Abstract in English
Gaudeamus Foundation stimulates contemporary music and organizes concerts of contemporary music at home and abroad. Since its foundation in 1945 a collection of scores, books, sound recordings and documentation had been formed. The collection mainly contains work of participants in the annual International Gaudeamus Music Week and of their composing and music-making contemporaries. Annually works from new Music Weeks and events such as the International Rostrum of Composers are added to the collection.
Arrangement
De partituren zijn geordend naar instrument, bezetting of genre, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen lp's (a), geluidbanden (b), muziekcassettes (c), cd's (d), dvd's (e), cd-roms (r), dat-banden (t) en video's (v).
De foto's zijn alfabetisch geordend op naam van de afgebeelde personen. De krantenknipsels zijn chronologisch geordend.
Physical Characteristics and Technical Requirements
Voor het afspelen van de meeste audio is apparatuur aanwezig. Alleen geluidsbanden en videobanden kunnen pas na digitalisering geraadpleegd worden.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Other Finding Aids
Catalogus van het Muziek Centrum Nederland (geraadpleegd op 09-10-2013).
Custodial History
Inzendingen van aan de Gaudeamus Muziekweek deelnemende componisten en opnames van de concerten zijn opgenomen in de collectie. Nationale en internationale organisaties actief op het gebied van hedendaagse gecomponeerde muziek, zoals muziekuitgevers, platenlabels, festivals, musici en ensembles stuurden materiaal naar Gaudeamus op.
Immediate Source of Acquisition
De collectie is op 1 januari 2013 in bruikleen verworven van de Stichting Gaudeamus.
Appraisal
De collectie bevat veel unieke partituren en opnamen van de Gaudeamus Muziekweek en geeft een uniek beeld van het Nederlands muziekleven sinds de Tweede Wereldoorlog.
Accruals
De collectie wordt regelmatig aangevuld met werken van nieuwe Muziekweken en van evenementen als het International Rostrum of Composers.
General
Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.
Processing Information
Een deel van de audiocollectie wordt gedigitaliseerd. Voor de selectie zal een Gaudeamus-canon worden gehanteerd van de belangrijkste componisten, muzikanten en evenementen. De collectie is ontsloten via de online catalogus van het Muziek Centrum Nederland.
- Title
- Beschrijving van de collectie Gaudeamus (1900-2012)
- Author
- D. Weertman
- Date
- 2013
- Description rules
- International Standard for Archival Description - General
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland