Skip to main content

Archief van Jurriaan Schrofer

 Fonds
Identifier: UBA441

Scope and Contents

De collectie bevat ontwerpen en eindproducten van het werk van Schrofer. Het werk is vooral typografisch. Schrofer ontwierp postzegels, bewegwijzering, letters, boeken en brochures en advertenties. Naast het eigenlijke werk is in de collectie ook documentatie en correspondentie over de opdrachten vertegenwoordigd. Ook persoonlijke correspondentie en foto's maken deel uit van de collectie.

Dates

 • 1948-1990

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Grafisch vormgever, beeldend kunstenaar en typograaf Jurriaan Schrofer was de zoon van Willem Schrofer, een van de eerste abstracte schilders in Nederland. Na de scheiding van zijn ouders nam zijn moeder hem mee naar Bilthoven waar ze hem naar de Werkplaats Kindergemeenschap van Kees Boeke stuurde, een anti-autoritaire, op het individu gerichte, alternatieve basisschool. Onder de extreem principiële leider van het internaat nam Schrofer zich heilig voor dat hij zich nog maar door een principe zou laten leiden: geen principes hebben. Wel leerde Jurriaan hier de liefde voor drukken en typografie kennen.

In eerste instantie wilde Schrofer filmregisseur worden. Hij heeft er zeker het talent voor; Ed van der Elsken zou later zeggen dat Schrofers grootste makke was, dat hij deze ambitie niet doorgezet heeft. Maar eind jaren 1940 ontmoette Schrofer Dick Elffers en werkte hij enige tijd als zijn assistent.

In 1952 trad Schrofer in dienst bij drukkerij Meijer, waar hij zich verdiepte in de Monotype-zetmachine, een ervaring die de basis vormde voor zijn verdere werk. Na zijn dienstverband bij Meijer begon Schrofer voor zichzelf, tot hij zich in 1974 als partner/directeur aansloot bij Total Design. Schrofer heeft als docent aan verschillende kunstacademies gewerkt en bekleedde daarnaast talloze bestuursfuncties.

Als niet-tekenaar richtte Schrofer zich op mathematische vormen. Hij had een grote drang naar ordenen en het maken van series, maar was tegelijkertijd absoluut niet bang voor het spontane. Het stramien is belangrijk, maar wordt nooit een keurslijf. 'Het moet zijn als ademhalen' zegt Schrofer hier zelf over, 'een organisch ritme waarmee je zowel kunt fluisteren als kunt schreeuwen.'

Schrofers werk verraadt een grote voorliefde voor typografie. Zijn hele leven heeft hij gezocht naar de grens tussen vorm en functionaliteit van lettertekens. Hij schrok er niet voor terug om het ritme en de visuele relatie tussen de karakters ten koste te laten gaan van de leesbaarheid. Woorden werden onder zijn handen autonome objecten. Aan het einde van zijn carrière voegde Schrofer zelfs nog een derde dimensie aan de lettertekens toe, door zijn letters half uit te snijden, waardoor ook licht en schaduw een rol ging spelen.

Extent

ca. 30 meter

Abstract in Dutch

Jurriaan Schrofer werd in 1926 geboren in Den Haag en begon, bij toeval, zijn loopbaan als ontwerper eind jaren 1940 als assistent van Dick Elffers. Daarna trad hij in dienst bij drukkerij Meijer te Wormerveer waar hij zich verdiepte in typografie. In de loop van zijn carrière was hij werkzaam voor de Nationale Publiciteits Onderneming (NPO), adjunct-directeur bij, docent op verschillende kunstacademies en bekleedde hij talloze bestuursfuncties.

Abstract in English

Jurriaan Schrofer was born in The Hague in 1926. He started his career as designer in 1940 as assistant of Dick Elffers. Later on he worked for the printing office Meijer in Wormerveer, where he specialized in typography, and the Nationale Publiciteits Onderneming (NPO). He was Vice Director of Total Design and professor at several art academies.

Arrangement

Bij de ordening van het archief van Jurriaan Schrofer is een onderscheid gemaakt tussen het werk dat hij in opdracht heeft gemaakt en zijn vrije werk.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Het archief is ontsloten in een inventaris die online is te raadplegen (geraadpleegd op 07-10-2013).

Custodial History

Het materiaal is opgemaakt, ontvangen of verzameld door Jurriaan Schrofer. Nog tijdens zijn leven werd bepaald dat het archief van Jurriaan Schrofer na zijn overlijden ondergebracht zou worden in een stichting. Wim Crouwel, Hein van Haaren en Loek van der Sande vormen het bestuur daarvan en brachten het archief onder bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Op initiatief van De Beyerd, museum voor grafische vormgeving in oprichting, werd het archief in 2002 digitaal ontsloten door het NAGO.

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 2010 door het Stedelijk Museum overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, met uitzondering van drie driedimensionale objecten.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Zie voor de gedigitaliseerde affiches het Geheugen van Nederland (geraadpleegd op 07-10-2013).

Related Materials

Het archief van Jurriaan Schrofer maakt deel uit van de collecties van het NAGO.

Separated Materials

In het Stedelijk Museum Amsterdam bevinden zich drie driedimensionale objecten van Schrofer (inv. nr. JS01629-JS01630).

Bibliography

 • Jurriaan Schrofer. Vingeroefeningen. In: Graficus revue 1 (april 1971).
 • Bibeb. Jurriaan Schrofer. Nijmegen, 1972.
 • Jurriaan Schrofer. Letter - teken - symbool. Toegepaste grafiek. Z.p., 1974.
 • Hein J.A.M. van Haaren. Jurriaan Schrofer. Series grafisch werk uit de laatste vijf jaar. 19 september - 3 november, Museum Fodor, Amsterdam. Amsterdam, 1974.
 • Paul Hefting. Jurriaan Schrofer. In: Graphis. International journal of art and applied art 41 (1985) nr. 235, p. 74.
 • Jurriaan Schrofer. Zienderogen. Breda, 1988.
 • Jurriaan Schrofer, K. Schippers. Onvolmaakt geheugen. Zutphen, 1988.
 • Hein J.A.M. van Haaren. Jurriaan Schrofer, 15 april 1926 – 1 juli 1990. Z.p., 1990.
 • Frederike Huygen, Adrian Shaughnessy, Tony Brook. Jurriaan Schrofer (1926-90): restless typographer. London, 2013.
 • Frederike Huygen. Jurriaan Schrofer (1926-1990): grafisch ontwerper, fotoboekenpionier, art director, docent, kunstbestuurder en omgevingskunstenaar. Amsterdam, 2013.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is ontsloten in 2002 en 2003. In de daaropvolgende jaren is het bewerkt in het registratiesysteem van het NAGO. Bij de ordening van het archief is een onderscheid gemaakt tussen het werk dat Jurriaan Schrofer in opdracht heeft gemaakt en zijn vrije werk. Niet al het vrije werk is echter als zodanig herkenbaar en een aantal van zijn ontwerpen in opdracht zijn bewerkt voor tentoonstellingen. Schrofer werkte veel met teksten (gedichten) en, soms vrije, typografische vormen. De affiches uit het archief van Jurriaan Schrofer zijn in 2011 in het kader van het afficheproject voor het Geheugen van Nederland gedigitaliseerd.

Title
Inventaris van het archief van Jurriaan Schrofer (1948-1990)
Author
NAGO, Erin Jansen en Claartje Schellekens
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 2009, tweede herziene versie 2013.

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland