Skip to main content

Collectie van de Vereniging van Leraren in het Schoonschrijven

 Collection
Identifier: UBA440

Scope and Contents

De collectie bestaat voornamelijk uit gedrukte werken met betrekking tot de kalligrafie en de schrijfkunst in het algemeen. Belangrijk zijn de publicaties die een overzicht geven van leermethodes in het schrijfonderwijs, machineschrijven en stenografie. Een twintigtal gedrukte uitgaven van voor 1800, waaronder Deliciae variarum van Jan van den Velde uit 1604, maken deel uit van de collectie, evenals A.A.M. Stols, Het werk van S.H. de Roos uit 1942. Van de leermethodes is een aanzienlijk deel ontwikkeld door P.H. van Gestel, J. de Goede, W. Hoogenboom en E.C. Noyons. Daarnaast bevat de collectie enige archivalia van de vereniging, alsmede schrijf- en oefenboeken in handschrift.

Dates

  • ca. 1604-1994
  • Majority of material found within 1900-2000

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Frans, Duits en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Vereniging van Leraren Schoonschrijven (VLS), nu de Vereniging van Leraren Schoonschrijven en Machineschrijven (VLSM), is opgericht in 1905 met het doel de beoefening en kennis van het vak schrijven en handschriftontwikkeling te bevorderen, te verbeteren en te verbreiden.

Aanvankelijk had de vereniging 200 leden, in 1947 nog maar 61. Op de middelbare scholen werd schoonschrijven inmiddels niet meer gedoceerd. Alleen op de kweekscholen stond het nog in het lesprogramma. In 1948 werd besloten het lidmaatschap open te stellen voor leraren met een bevoegdheid in de vakken stenografie (volgens het stenografisch stelsel, ontwikkeld door A.W. Groote) en machineschrijven. Tot de afschaffing van de MO (Middelbaar Onderwijs)-akte schoonschrijven in 1992 verzorgde de vereniging onder meer de examens voor de diploma's steno en machineschrijven en het basisschrijfdiploma van de Pedagogische Academies.

Extent

ca. 1300 items

Abstract in Dutch

De collectie van de Vereniging van Leraren in het Schoonschrijven bestaat voornamelijk uit gedrukte werken met betrekking tot de kalligrafie en de schrijfkunst in het algemeen.

Abstract in English

The collection of the Vereniging van Leraren in het Schoonschrijven (society of calligraphy teachers) mainly consists of printed works on the subject of calligraphy and the art of writing in general.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus van de bibliotheek van de Vereniging van Leraren in het Schoonschrijven M.O., Stenografie [Groote] en Machineschrijven. Amsterdam, 1994.
  2. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Custodial History

De bibliotheek van de vereniging werd in 1905 opgericht en is in de loop der jaren geregeld uitgebreid door schenkingen en legaten.

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 1976 in bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek.

Accruals

De collectie is compleet overgedragen.

Bibliography

  • Catalogus van de bibliotheek van de Vereniging van Leraren in het Schoonschrijven M.O., Stenografie (Groote) en Machineschrijven. Amsterdam, 1994.

General

Alle publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

In 1994 is de collectie ontsloten middels een gedrukte catalogus.

Title
Beschrijving van de collectie van de Vereniging van Leraren in het Schoonschrijven (ca. 1604-1994)
Author
A.R.A. Croiset van Uchelen
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland