Skip to main content

Bibliotheek van de Bolland-Stichting

 Collection
Identifier: UBA438

Scope and Contents

De collectie omvat een verzameling uitgaven met betrekking tot het hegelianisme en neohegelianisme in Nederland. Hieronder bevinden zich veel titels op naam van G.A. van den Bergh van Eysinga, G.J.P.J. Bolland, H.G. ten Bruggencate en J. Flentge, waaronder veel overdrukken van artikelen en boekbesprekingen uit verschillende tijdschriften. De tijdschriften waarin de artikelen gepubliceerd werden zijn onder andere De idee, Denken en leven, Licht en waarheid, het Tijdschrift voor wijsbegeerte en De Waag, in de oorlog het tijdschrift van de nationaalsocialist Tobie Goedewaagen. De collectie bevat verder uitgewerkte stenogrammen van colleges van Bolland en ten slotte is ook een serie krantenknipsels is in de collectie opgenomen.

Dates

  • 1816-1941

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Duits, Italiaans en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Bolland-Stichting werd 11 februari 1932 door Gustaaf Adolf van den Bergh van Eysinga (1874-1957) opgericht naast het Bolland-Genootschap voor Zuivere Rede.

Het doel van de Bolland-Stichting was het bijeenbrengen van filosofisch materiaal over prof. dr. G.J.P.J. Bolland, het opzetten van een Bolland-bibliotheek en het bevorderen van de heruitgave van de werken van Bolland. In de periode 1932-1943 verzamelde de stichting een grote collectie boeken, brochures, overdrukken en handschriften van en over Bolland, Hegel en het hegelianisme.

Oprichter G.A. van den Bergh van Eysinga was Nederlands Hervormd theoloog, in 1901 cum laude afgestudeerd aan de Leidse universiteit op het proefschrift Indische invloeden op oude christelijke verhalen en tot 1936 praktiserend predikant. Hij was de laatste vertegenwoordiger van de zogenaamde Hollandse radicale school, waartoe eerder ook Allard Pierson, A.D. Loman en Bolland behoorden. Kenmerkend voor de radicale school was dat zij alle geschriften van het Nieuwe Testament voor onecht hield, of althans aan anderen toeschreef dan op wier naam de Evangeliën staan. In afwijking van de Hollandse radicale school loochende hij zelfs het historische bestaan van Jezus van Nazareth. Over de geschiedenis van de radicale school publiceerde hij in 1912 Die holländische radikale Kritik des Neuen Testaments.

Extent

ca. 1200 items

Abstract in Dutch

Collectie werken uit de bibliotheek van de Bolland-Stichting met betrekking tot het hegelianisme en neo-hegelianisme in Nederland.

Abstract in English

A collection of works from the library of the Bolland Foundation on Hegelianism and Neo-Hegelianism in the Netherlands.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus van de bibliotheek der Bolland-Stichting. [met:] Suppl. A, B. Amsterdam, 1936-1941.
  2. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 1943 in bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek.

Accruals

De collectie is compleet overgedragen.

Related Materials

Het archief van de Bolland-Stichting wordt eveneens beheerd door de Bijzondere Collecties. De KB in Den Haag beheert de verzameling Van der Harst, die na diens dood in 1917 is aangevuld door Bolland. De Universiteitsbibliotheek Leiden beheert de bibliotheek van Bolland, voor zover hij deze niet aan de verzameling Van der Harst had toegevoegd.

Bibliography

General

De ontsloten publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

De collectie is in de periode 1936-1941 ontsloten middels een driedelige catalogus in het wijsgerig tijdschrift De idee.

Title
Beschrijving van de bibliotheek van de Bolland-Stichting (1816-1941)
Author
J.R. Defraipont
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland