Skip to main content

Collectie van de Alexander Rueb Stichting

 Collection
Identifier: UBA437

Scope and Contents

De schaakbibliotheek van de Alexander Rueb Stichting komt voort uit de verzameling van Alexander Rueb en is later aanzienlijk uitgebreid, onder meer met boeken afkomstig uit de bibliotheek van Max Euwe.

De collectie bevat publicaties over de geschiedenis van de schaaksport, oude schaakliteratuur, individuele schaakstukken, de verschillende fasen in een schaakpartij (opening-middenspel-eindspel en eindspelstudies). Ook verslagen van Olympiades (1924-1978), toernooien (1851-1985), tweekampen en meesterpartijen (vanaf 1834) en een aantal publicaties over computerschaak. Daarnaast bevat de collectie reglementen en spelregels, inclusief spelregelvariaties, alsmede archivalia van verschillende schaakbonden.

Dates

  • 1694-1987

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Russisch, Engels, Duits, Spaans en Hongaars

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Alexander Rueb (1882-1959) was een van de oprichters van de internationale schaakfederatie Fédération Internationale des Echecs (FIDE) in 1924 en van 1924 tot 1949 haar eerste voorzitter. Van beroep was hij advocaat en procureur bij de Hoge Raad. Als amateurschaker speelde hij in de hoogste klasse van Nederland. Tot 1924 verzorgde hij ook de eindspelrubriek in het Tijdschrift van den Nederlandschen Schaakbond.

Rueb publiceerde en verzamelde schaakboeken, met name eindspelstudies. Hij schreef van 1947 tot 1955 de vijfdelige reeks De schaakstudie, gevolgd door Bronnen van de schaakstudie, ook in vijf delen.

Na het overlijden van Rueb werd zijn collectie ondergebracht in de Alexander Rueb Stichting, in 1960 opgericht om de studie der schaakkunst in de ruimste zin des woords te bevorderen.

Extent

ca. 1000 items

Abstract in Dutch

De collectie van de Alexander Rueb Stichting bevat boeken, tijdschriften en andere teksten op het gebied van de schaaksport, verzameld door Alexander Rueb (1882-1959).

Abstract in English

The collection of the Alexander Rueb Foundation contains books, periodicals and other texts in the field of chess, collected by the Dutch lawyer and chess official Alexander Rueb (1882-1959).

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Chess collection of the Alexander Rueb Foundation. A classified catalogue. Amsterdam, 1972.
  2. Catalogus van de schaakcollectie / Alexander Ruebstichting. Amsterdam, 1988.
  3. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Custodial History

De kern van de collectie is verzameld door Alexander Rueb. Later is de collectie aangevuld, onder meer met boeken uit de bibliotheek van Max Euwe.

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 1961 door de Alexander Rueb Stichting in bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek.

Accruals

Er zijn geen afspraken over aanvullingen.

Related Materials

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag beheert eveneens een grote schaakcollectie, de Bibliotheca Van der Linde Niemeijeriana.

Separated Materials

Max Euwe Centrum (MEC), Amsterdam.

General

Alle publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

In 1988 is de collectie ontsloten middels een gedrukte catalogus. In de catalogus zijn ook de al in de Universiteitsbibliotheek opgenomen werken over de schaaksport opgenomen. De titels uit het bruikleen van de Alexander Rueb Stichting zijn hier onderscheiden met de afkorting RS.

Title
Beschrijving van de collectie van de Alexander Rueb Stichting (1694-1987)
Author
J. ten Have
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland