Skip to main content

Collectie C. van Emde Boas

 Collection
Identifier: UBA435

Scope and Contents

In de jaren 1930 begon Van Emde Boas met het opbouwen van een specialistische psychoanalytische, psychiatrische en seksuologische collectie: uitsluitend actuele publicaties en een groot aantal vaktijdschriften. Na de oorlog breidde hij dit uit tot sociologie en (cultuur)geschiedenis, kunst, naslagwerken en veel literatuur. Na 1955 verzamelde hij ook oudere werken en klassieke erotische literatuur. De collectie bestaat voor het grootste deel uit boeken, vaak met een persoonlijke opdracht, proefschriften, tijdschriften en andere teksten op het gebied van de seksuologie en aanverwante onderwerpen (erotica, pornografie, psychiatrie, psychoanalyse, etnografie, kunst, cultuurgeschiedenis etc.). Hieronder bevinden zich ook studies, onderzoeksrapporten (onder meer van het Nederlands Instituut voor Sociaal Seksuologisch Onderzoek - NISSO en de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming - NVSH) en (jaar- en congres)verslagen; daarnaast veel literatuur (proza en poëzie – waaronder À une courtisane. Poème inédit de Charles Baudelaire, een mystificatie van Pascal Pia uit 1925) en geïllustreerde werken (gravures, tekeningen, kunstboeken en catalogi), waaronder zeldzame, bibliofiele en genummerde uitgaven.

Dates

  • 1681-1998

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Duits, Engels, Italiaans en Frans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Coenraad van Emde Boas (1904-1981) speelde een belangrijke rol in de erkenning van de seksuologie in de medische en psychiatrische wetenschappen. Daarnaast ijverde hij actief maar behoedzaam voor seksuele emancipatie van de samenleving. Na zijn studie geneeskunde in Leiden promoveerde hij in 1951 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Shakespeare's sonnetten en hun verband met de travesti-double spelen. In 1932 vestigde hij zich als zenuwarts, psychoanalyticus en seksuoloog in Amsterdam; daar was hij verbonden aan het Dr. Aletta Jacobs Huis van huisarts Bernard Premsela, het eerste consultatiebureau voor seksuele problemen en geboortebeperking in Nederland. In 1970 bekleedde hij de bijzondere leerstoel seksuologie aan de Universiteit van Amsterdam, de eerste in West-Europa.

Als onderzoeker hield hij zich naast de strikt medische en psychiatrische kanten intensief bezig met de sociale facetten van de seksualiteit en als voorlichter van de Nieuw Malthusiaanse Bond (NMB) zette hij zich onder meer in voor de bevordering van geboorteregeling.

Extent

4579 items

Abstract in Dutch

De collectie C. van Emde Boas bevat boeken, tijdschriften en andere publicaties op het gebied van de seksuologie en aanverwante wetenschappen.

Abstract in English

The collection of C. van Emde Boas includes books, periodicals and other publications in the field of sexology and related disciplines.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus van de collectie Van Emde Boas. Een boekenverzameling op het gebied van de seksuologie en de daarmee verband houdende psychiatrie en psychoanalyse. Amsterdam, 2002.
  2. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Custodial History

De collectie is verzameld door C. van Emde Boas. Na zijn dood heeft zijn zoon Walter nog een aantal boeken en brochures toegevoegd.

Immediate Source of Acquisition

In 1990 is de collectie overgedragen aan de Universiteitsbibliotheek.

Accruals

De collectie is volledig overgedragen.

Existence and Location of Copies

De collectie is deels ook beschikbaar op microfiche.

Bibliography

  • Catalogus van de collectie Van Emde Boas. Een boekenverzameling op het gebied van de seksuologie en de daarmee verband houdende psychiatrie en psychoanalyse. Amsterdam, 2002.

General

Alle publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

In 2002 is de collectie ontsloten middels een gedrukte catalogus.

Title
Beschrijving van de collectie C. van Emde Boas (1681-1998)
Author
P. Visser
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland