Skip to main content

Collectie van de Studievereniging voor Psychical Research

 Collection
Identifier: UBA433

Scope and Contents

De collectie omvat boeken en tijdschriften over onderwerpen als wijsbegeerte, parapsychologie, hypnose, telepathie, spoken, spiritisme, magie en astrologie.

Dates

  • 1790-1959

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Engels, Frans en Duits

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Studievereniging voor Psychical Research (SPR) is in 1920 opgericht, in navolging van het Engelse genootschap voor parapsychologisch onderzoek uit 1882. Oprichter en eerste voorzitter was de Groningse psycholoog G. Heymans. De vereniging stelde zich ten doel het wetenschappelijke onderzoek van paranormale verschijnselen te bevorderen. Samen met het Parapsychologisch Instituut gaf de vereniging tot 2007 het Tijdschrift voor parapsychologie en bewustzijnsonderzoek uit.

Extent

ca. 350 items

Abstract in Dutch

De collectie van de Studievereniging voor Psychical Research bevat hoofdzakelijk publicaties op het gebied van parapsychologie, spiritisme en astrologie. Met uitzondering van de tijdschriften dateert de collectie van na 1945.

Abstract in English

The collection of the Studievereniging voor Psychical Research (Society for Psychical Research) mainly contains publications in the fields of parapsychology, spiritualism and astrology. With the exception of the periodicals, the collection dates from after 1945.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus van de bibliotheek der Studievereniging voor Psychical Research. [Onder beheer van de Universiteitsbibliotheek (Singel 423) te Amsterdam]. Amsterdam, 1960.
  2. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De collectie verzameld door de studievereniging is, met uitzondering van de tijdschriften, in 1942 door de bezetter afgevoerd. Na de oorlog heeft de vereniging opnieuw een, veel kleinere collectie opgebouwd.

Immediate Source of Acquisition

De oorspronkelijke collectie is in 1922 in bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. De latere collectie berust waarschijnlijk op grond van dezelfde overeenkomst in de Universiteitsbibliotheek.

Accruals

Aanvullingen worden niet verwacht.

Bibliography

  • J.R. Defraipont. Catalogus catalogorum ad collectiones Bibliothecae Universitatis Amstelodamensis pertinens. Amsterdam, 1983.
  • Parapsychologie in Nederland

General

Alle publicaties kunnen via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

In 1923 verscheen een eerste catalogus onder de titel Catalogus van de boekerij van het Studiegezelschap Psychical Research geplaatst in de Bibliotheek der Universiteit van Amsterdam. Amsterdam, 1923. Een bijgewerkte versie, Catalogus van de bibliotheek van de Studievereeniging voor "Psychical Research", gevestigd in de Universiteitsbibliotheek te Amsterdam dateert uit 1935. Een supplement onder dezelfde titel verscheen in 1940. De catalogus uit 1960 beschrijft de huidige collectie.

Title
Beschrijving van de collectie van de Studievereniging voor Psychical Research (1790-1959)
Author
J.R. Defraipont
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland