Skip to main content

Archief van het Sociografisch dispuut S.T.R.A.B.O.

 Fonds
Identifier: UBA45

Scope and Contents

Het archief omvat voornamelijk het secretariaatsarchief over de periode 1952-1967, daarnaast briefwisselingen, stukken betreffende de S.T.R.A.B.O.-prijs, notulen van vergaderingen, ingediende moties en berichten van verhindering, over de periode 1952-1965. Verder zijn er jaarverslagen en verslagen van diesvieringen en andere activiteiten. Aanwezig is ook een brochure verschenen ter gelegenheid van het tweede lustrum in 1962.

Financiƫle stukken ontbreken.

Dates

  • 1952-1967

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal in deze collectie wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Het Sociografisch dispuut S.T.R.A.B.O. dankt zijn naam aan de Griekse geograaf Strabo maar de letters staan ook voor Semper Terram Restituat Animus Bonorum Omnium, ofwel 'Het gemoed van alle goede lieden moge steeds de aarde vernieuwen'. S.T.R.A.B.O. werd op 19 maart 1952 opgericht als dispuut van de Amsterdamse Studentenvereniging voor Sociographie (A.S.V.S.).

S.T.R.A.B.O. had tot doel de band tussen de studenten te verstevigen en de studiebelangen te bevorderen. Slechts studenten sociale geografie van de Universiteit van Amsterdam konden lid worden. Er werden regelmatig werkvergaderingen belegd, waar de leden lezingen hielden en becommentarieerden.

Het dispuut is na 1967 een stille dood gestorven.

Extent

0.2 meter

Abstract in Dutch

Het Sociografisch dispuut S.T.R.A.B.O. werd opgericht in 1952 als dispuut van de Amsterdamse Studentenvereniging voor Sociographie (A.S.V.S.). Het archief van S.T.R.A.B.O. bevat onder andere het secretariaatsarchief, correspondentie, notulen en verslagen vanaf de oprichting tot de opheffing in 1967.

Abstract in English

S.T.R.A.B.O. was founded in 1952 as the debating society of the Amsterdamse Studentenvereniging voor Sociographie, the student union for social demography (ASVS). The collection contains among other things the archive of the secretarial office, correspondence, minutes and reports, all from the day it was founded until it was discontinued in 1967.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in 2004 overgedragen aan het Universiteitsmuseum en nu opgenomen in de Bijzondere Collecties.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen; aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Het archief van de Amsterdamse Studentenvereniging voor Sociographie (A.S.V.S.), voorheen Amsterdamsche Studenten-Vereeniging voor Sociale Geografie (ASSG), bevindt zich eveneens in de Bijzondere Collecties.

General

Alle collectieonderdelen kunnen worden aangevraagd bij de balie van de Onderzoekzaal. Vermeld dient te worden: Archief van het Sociografisch dispuut S.T.R.A.B.O.

Processing Information

De collectie is niet geĆÆnventariseerd.

Title
Inventaris van het archief van het Sociografisch dispuut S.T.R.A.B.O. (1952-1967)
Author
E. van Scheepen
Date
2005
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland