Skip to main content

Collectie J.C. de Koning

 Collection
Identifier: UBA432

Scope and Contents

De collectie, aangelegd door De Koning en later aangevuld met werken uit de nalatenschap van S.J. Hingst, bestaat uit werken op het gebied van de rechts- en staatswetenschappen en van de negentiende-eeuwse letterkunde. Zij omvat de volledige rechtsgeleerde bibliotheek van De Koning en een selectie uit zijn letterkundige verzameling.

Behalve secundaire literatuur bevat de collectie ook brieven, congresstukken, oraties, rapporten en officiële documenten, wetsontwerpen en binnen- en buitenlandse wetboeken, encyclopedieën en (artikelen uit) tijdschriften. Veel stukken gaan over het kolonialisme en de koloniën, waaronder twee teksten over vrije arbeid van Multatuli uit 1862 en 1870 en de tekst van een rede door C. Schwartz uit 1862 Vrijlating en vrijmaking der slaven in de kolonie Suriname.

Onder de latere aanvullingen bevinden zich onder meer een brief van Voltaire uit 1765 over de zaak Calas en enkele zestiende-eeuwse werken, waaronder Justus Lipsius' Politicorum sive civilis doctrinae en Ad libros Politicorum breves notae uit de jaren 1590-1594.

Dates

  • 1541-1902

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Frans, Duits en Italiaans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

J.C. de Koning was wethouder van onderwijs in Amsterdam tijdens het burgemeesterschap (1868-1880) van Cornelis Jacob Arnold den Tex en het wethouderschap van Gijsbert van Tienhoven. Hij was de leidende figuur bij de verheffing van het Athenaeum Illustre tot Universiteit van Amsterdam in 1877.

Sybrand Jan Hingst (1834-1890) was rechtsgeleerde, in 1859 gepromoveerd in Utrecht. Hij was advocaat in Amsterdam en vanaf 1883 lid van de Hoge Raad in Den Haag. Daarnaast was hij onder meer lid van de kerkenraad der Doopsgezinde gemeente en curator van het Doopsgezind Seminarium in Amsterdam.

Extent

ca. 4300 items

Abstract in Dutch

De collectie verzameld door J.C. de Koning en aangevuld met werken uit de collectie van S.J. Hingst, bestaat uit werken op het gebied van de staats- en rechtswetenschappen, alsmede van de negentiende-eeuwse letterkunde.

Abstract in English

This collection, brought together by J.C. de Koning and supplemented by works from the collection of S.J. Hingst, consists of works on political and legal science as well as nineteenth-century literature.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Boekerij van wijlen Mr. J.C. de Koning met andere aanwinsten op het gebied der staats- en rechtswetenschappen en der nieuwe letteren. Amsterdam, 1902.
  2. Catalogus der aanwinsten [van de] Bibliotheek der Universiteit van Amsterdam. Amsterdam, 1901.
  3. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Custodial History

De collectie is aangelegd door De Koning. Na zijn overlijden is de collectie aangevuld met werken uit de nalatenschap van S.J. Hingst.

Immediate Source of Acquisition

De gehele rechtsgeleerde collectie is na het overlijden van De Koning in 1901 nagelaten aan de Universiteitsbibliotheek.

Accruals

De collectie is compleet overgedragen.

Bibliography

  • J.R. Defraipont. Catalogus catalogorum ad collectiones Bibliothecae Universitatis Amstelodamensis pertinens. Amsterdam, 1983.

General

Alle publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

De collectie is in 1902 ontsloten middels een gedrukte catalogus.

Title
Beschrijving van de collectie J.C. de Koning (1541-1902)
Author
J.R. Defraipont
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland