Skip to main content

Collectie M.H. Godefroi

 Collection
Identifier: UBA431

Scope and Contents

De bibliotheek van Godefroi bevat een verzameling publicaties en historische documenten over de voormalige Nederlandse koloniën, onder meer over het Cultuurstelsel in Nederlands-Indië en de afschaffing van de slavernij. Daarnaast zijn er merendeels negentiende-eeuwse wetboeken en tijdschriften, geschiedkundige werken en encyclopedieën met betrekking tot het recht. Daarnaast zijn er door Godefroi verzamelde archivalia, waaronder ambtelijke stukken, verslagen van rechtszaken en processen-verbaal, brieven en andere historische documenten.

Dates

  • 1645-1882

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Latijn, Frans, Duits en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

M.H. Godefroi (1813-1882) was rechtsgeleerde en staatsman. Hij studeerde aan het Athenaeum Illustre in Amsterdam en promoveerde op 31 mei 1837 aan de Leidse universiteit op de dissertatie De iis delictis quae non nisi ad laesorum querelam vindicantur. Na zijn promotie vestigde hij zich als advocaat in Amsterdam. Godefroi stond bekend als een bekwaam en scherpzinnig jurist. Begonnen als substituut-officier van justitie aan de Amsterdamse rechtbank (1842-1846), klom hij bij de rechterlijke macht op tot raadsheer in het toenmalige Provinciaal gerechtshof van Noord-Holland (1846-1860). Van 1849 tot 1881 zetelde hij bijna onafgebroken in de Tweede Kamer; hij was tevens de eerste joodse minister in de Nederlandse geschiedenis, in de jaren 1860-1862 als minister van Justitie. Na zijn ministerschap werd hij minister van Staat.

Extent

ca. 3300 items

Abstract in Dutch

Collectie juridische en politiek-staatsrechtelijke werken uit de bibliotheek van M.H. Godefroi, gepubliceerd tussen 1645 en 1882).

Abstract in English

A collection of legal and political/constitutional works (ranging from 1645 to 1882) from the library of M.H. Godefroi.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus van een belangrijk gedeelte der boekerij van rechtsgeleerdheid en staatswetenschap verzameld door Mr. M.H. Godefroi. Aan de Bibliotheek der Universiteit van Amsterdam geschonken door mevrouw de douairière Godefroi. Amsterdam, 1887.
  2. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Immediate Source of Acquisition

De collectie werd na het overlijden van Godefroi in 1882 door de douairière Godefroi geschonken aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam

Accruals

De collectie is volledig overgedragen.

Bibliography

  • J.R. Defraipont. Catalogus catalogorum ad collectiones Bibliothecae Universitatis Amstelodamensis pertinens. Amsterdam, 1983.

General

De ontsloten publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

De collectie is in 1887 ontsloten middels een gedrukte catalogus.

Title
Beschrijving van de collectie M.H. Godefroi (1645-1882)
Author
J.R. Defraipont
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland