Skip to main content

Collectie E.J. Labarre

 Collection
Identifier: UBA420

Scope and Contents

De collectie bestaat uit een grote, internationaal georiënteerde verzameling boeken, tijdschriften, brochures en documentatie over de geschiedenis van het papier, de papierproductie en watermerken. Daarnaast bevat de collectie een aantal papiermonsters.

Dates

  • 1579-2002
  • Majority of material found within circa 1800-2002

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Italiaans en Duits

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Britse papierhistoricus Emile Joseph Labarre (Hoei 1883 – Hilversum 1965) was aanvankelijk leraar Engels en beëdigd vertaler. Als Belgische vice-consul in Amsterdam (1906-1918) en vooral later als vertegenwoordiger voor een Britse firma in kantoorbenodigdheden ontwikkelde hij zijn interesse voor papiergeschiedenis en watermerken. Hij verzamelde een omvangrijke bibliotheek over dit onderwerp, die hij gebruikte voor zijn wetenschappelijke publicaties, waaronder de in 1937 verschenen A dictionary of paper and paper-making terms, een uitgave in vijf talen. Naast een lexicografisch gedeelte bevatte het werk ook een verzameling papiermonsters. In 1952 verscheen een herziene versie.

Zijn status als autoriteit op het gebied van papiergeschiedenis verwierf hij daarnaast als redacteur van de reeks Monumenta Chartae Papyraceae Historiam Illustrantia, uitgegeven door de in 1950 door hem opgerichte Paper Publications Society. Van de reeks verschenen uiteindelijk vijftien delen.

Van 1959 tot zijn dood in 1965 assisteerde Bertha Jenny van Ginneken-Van de Kasteele (1914) Labarre bij de productie van de Monumenta; zelf verzorgde zij de delen XII t/m XIV. Vanaf 1964 verbonden aan de Universiteitsbibliotheek was zij tot haar pensionering in 1979 beheerder en conservator van de collectie Labarre.

Extent

ca. 50 meter

Abstract in Dutch

De collectie E.J. Labarre (1883-1965), papierhistoricus en redacteur van de serie Monumenta Chartae Papyraceae Historiam Illustrantia, bestaat uit een internationaal georiënteerde verzameling boeken, tijdschriften, brochures en documentatie over de geschiedenis van het papier, de papierproductie en watermerken. Daarnaast bevat de collectie een aantal papiermonsters.

Abstract in English

The collection brought together by E.J. Labarre (1883-1965), paper historian and series editor of Monumenta Chartae Papyraceae Historiam Illustrantia, is international in scope and comprises books, periodicals, brochures and documentation on the history of paper, paper production and watermarks. The collection also includes a number of paper specimens.

Arrangement

De brochures en documentatie zijn grotendeels per land geordend.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Custodial History

De collectie is door Labarre verzameld. Na de overdracht van de collectie aan de Universiteitsbibliotheek is de collectie uitgebreid met nieuwe acquisities.

Immediate Source of Acquisition

Na het overlijden van Labarre is de collectie in 1972 door de Universiteitsbibliotheek Amsterdam van de erven gekocht.

Accruals

De collectie is volledig overgedragen.

Related Materials

De Bijzondere Collecties beheren ook het archief van de Paper Publications Society. Daarnaast is er een grote collectie papiermonsters uit de negentiende en twintigste eeuw. Ook de KB in Den Haag beheert een grote papiercollectie.

Het Archief en kenniscentrum CODA in Apeldoorn beheert de collectie van de Stichting Papiergeschiedenis Nederland.

Bibliography

  • A.C. Schuytvlot. Papier in de U.B.A. Catalogus bij de tentoonstelling ingericht ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Mevr. B.J. van Ginneken-Van de Kasteele, van 1965 tot en met 1979 conservatrice van de papierhistorische Labarre-Collectie in de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek. Amsterdam, 1984.

General

De boeken, de tijdschriften en een deel van de brochures kunnen worden aangevraagd via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam. Het overige materiaal kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

In 1984 verscheen een catalogus bij de tentoonstelling Papier in de U.B.A. ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van B.J. van Ginneken-Van de Kasteele, die van 1965 tot 1979 als conservator van de collectie Labarre aan de Universiteitsbibliotheek verbonden was geweest.

De boeken, de tijdschriften en een groot deel van de brochures in de collectie zijn ontsloten via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam. Van een deel van de brochures en van de documentatie is een inventaris beschikbaar. Een deel van de collectie is niet ontsloten.

Title
Inventaris van de collectie E.J. Labarre (1749-2002)
Author
R.F.A. Kuijpers, M.S. Polak
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland