Skip to main content

Collectie C.M. van der Sande Lacoste

 Collection
Identifier: UBA417

Scope and Contents

De collectie weerspiegelt de belangstelling van haar verzamelaar: zeer veel werken over mossen en meer in het bijzonder levermossen, werken over andere cryptogamen en cryptogamen in het algemeen. Naast deze voornamelijk botanische uitgaven (met de nadruk op de specialismen bryologie en cryptogamen, dat wil zeggen lagere planten en mossen in het bijzonder) bevat de collectie ook woordenboeken, handboeken, wiskundige werken en algemene werken over flora en fauna.

De oudste uitgaven zijn Nova plantarum genera juxta Tournefortii methodum disposita van Petrus Antonius Michelius uit 1728, Flora VII provinciarum Belgii foederati indigena van David de Gorter uit 1781 en een vergelijkbare titel uit 1788, Plantarum Belgii confoederati indigenarum spicilegium van Stephanus Johannes van Geuns. Een exemplarisch werk voor de collectie is: Bryologia Javanica seu descriptio muscorum frondosorum archipelagi Indici iconibus illustrata, uitgegeven in twee delen, in 1855 en in 1870 als voortzetting en voltooiing van het werk van Dozy en Molkenboer.

Dates

  • 1728-1886

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Latijn, Duits en Frans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Cornelis Marinus van der Sande Lacoste (Werkendam 1815 – Amsterdam 1887) promoveerde in 1843 aan de Utrechtse universiteit op een embryologisch onderwerp. Bekendheid verwierf hij vooral als botanicus. Zijn in het Latijn gestelde geschriften zijn, voor zover bekend, gewijd aan de Indische archipel en in het bijzonder aan Java. Daaraan vooraf had hij 'een veeljarig grondig onderzoek der Europesche levermossen' gedaan, zo lezen wij in een voorwoord van François Dozy – zelf eveneens oorspronkelijk medicus (1807-1856), maar vooral bekend door zijn kruidkundige werken. Samen met R.B. van den Bosch voltooide Van der Sande Lacoste diens standaardwerk Bryologia Javanica dat geschreven was bij een van Lacostes bovenbedoelde geschriften. Er mag worden aangenomen, dat Van der Sande Lacoste ook naar aanleiding van dit eerdere onderzoek heeft gepubliceerd, maar dan waarschijnlijk uitsluitend in de vorm van artikelen.

Sinds 1869 was hij lid van de Koninklijke Nederlandsche Academie van Wetenschap voor de afdeling Natuurkunde.

Extent

253 items

Abstract in Dutch

Collectie boeken over botanie en embryologie, in het bijzonder over mossen en levermossen, verzameld door C. M. van der Sande Lacoste (1815-1887).

Abstract in English

A collection of books on botany and embryology, with a focus on mosses and liverworts, brought together by C. M. van der Sande Lacoste (1815-1887).

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Alphabetische lijst der boeken aan de Universiteits-Bibliotheek vermaakt door wijlen den heer C.M. van der Sande Lacoste. Amsterdam, 1888.
  2. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Immediate Source of Acquisition

De collectie is door Van der Sande Lacoste nagelaten aan de Universiteitsbibliotheek.

Accruals

De collectie is compleet overgedragen.

Bibliography

  • J.R. Defraipont. Catalogus catalogorum ad collectiones Bibliothecae Universitatis Amstelodamensis pertinens. Amsterdam, 1983.

General

Alle publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

In 1888 werd de collectie ontsloten middels een gedrukte catalogus. Alle boeken zijn ontsloten via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de collectie C.M. van der Sande Lacoste (1728-1886)
Author
J.R. Defraipont
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland