Skip to main content

Collectie van het Instituut voor Grafische Techniek

 Collection
Identifier: UBA412

Scope and Contents

De collectie bestaat uit handleidingen, reclamemateriaal en informatiebladen over grafische machines en hulpmiddelen.

Dates

  • 1935-1985
  • Majority of material found within 1940-1980

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Engels, Frans en Duits

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Het Instituut voor Grafische Techniek TNO, een onderzoeksinstelling voor de grafische industrie, is in 1939 opgericht. Het werd aanvankelijk ondergebracht bij de Amsterdamse Grafische School, verhuisde in 1942 naar de Plantage Muidergracht, en betrok in 1951 een nieuw, eigen gebouw aan de Ter Gouwstraat. Er waren toen 27 mensen in dienst. Het instituut stond ten dienste van de grafische industrie en haar toeleveranciers. Het deed onderzoek naar problemen die zich in de industrie voordeden, stelde 'best practices' op, ontwikkelde tests en testapparatuur en legde een grote collectie aan van documentatie over machines, hulpmiddelen en werkwijzen.

In 1978 had het IGT 48 mensen in dienst. Maar het kampte met een imagoprobleem en de inkomsten, die voornamelijk uit de grafische bedrijfstak moesten komen, liepen sterk terug. In 1982 werd het instituut aan de Ter Gouwstraat gesloten. Er kwam een nieuw bedrijf in, Reprotest, dat voor een deel de werkzaamheden van het IGT overnam, maar nu op commerciële basis. De bibliotheek werd uiteindelijk in 1988 bij de Universiteitsbibliotheek Amsterdam ondergebracht.

Extent

ca. 30.000 items

Abstract in Dutch

Het Instituut voor Grafische Techniek TNO, een onderzoeksinstelling voor de grafische industrie, verzamelde vanaf 1939 actief literatuur en documentatie over grafische machines, hulpmiddelen en werkwijzen. De omvangrijke collectie handleidingen, reclamedrukwerk en informatiebladen is geordend aan de hand van de UDC.

Abstract in English

The Instituut voor Grafische Techniek (Institute of Graphic Technology) TNO, a research institute for the graphic industry, actively collected literature and documentation on graphic machinery, resources and techniques from 1939. The comprehensive collection of manuals, advertising materials and information sheets has been arranged in accordance with UDC guidelines.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Het instituut verzamelde actief literatuur en documentatie over grafische machines, hulpmiddelen en werkwijzen voor de grafische industrie. De grafische vakliteratuur werd eerder geïntegreerd in de bestaande Bibliotheek van het Boekenvak.

Immediate Source of Acquisition

Het Instituut voor Grafische Techniek is in 1982 opgeheven. Zijn opvolger, het commerciële bedrijf Reprotest, heeft de bibliotheek van het voormalige instituut in 1988 overgedragen aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Appraisal

Uit de collectie is het materiaal dat niet specifiek met de grafische industrie te maken heeft verwijderd.

De collectie is alleen al door zijn omvang uniek.

Accruals

De collectie is volledig overgedragen.

Related Materials

De Bijzondere Collecties beheren een soortgelijke collectie afkomstig van de Lettergieterij Amsterdam v/h N. Tetterode .

Bibliography

  • Universele decimale classificatie. Uittreksel voor de grafische bedrijven. 2e druk. [Amsterdam]: Instituut voor Grafische Techniek, 1965.
  • P.C. van der Vloodt. IGT werkzaamheden en publicaties. Amsterdam, 1964.

Processing Information

De collectie was door het Instituut voor Grafische Techniek geordend en ontsloten aan de hand van de Universele Decimale Classificatie (UDC). Het IGT maakte van deze UDC een gespecialiseerd uittreksel (zie literatuuropgave). De ordening van het IGT is gehandhaafd. De collectie is ontsloten in een inventaris . Er zijn 395 titels ontsloten via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de collectie van het Instituut voor Grafische Techniek (1935-1985)
Author
H.J. de Zoete, A.H. Santema
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland