Skip to main content

Collectie grafischemachinedocumentatie van de firma Tetterode

 Collection
Identifier: UBA411

Scope and Contents

De collectie bestaat uit catalogi, handleidingen, reclamemateriaal, prijslijsten en informatiebrochures over grafische machines, apparatuur en hulpmiddelen.

Dates

  • 1820-2010
  • Majority of material found within 1900-1980

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Duits en Frans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De firma Tetterode, in 1851 opgericht als lettergieterij, groeide in de twintigste eeuw uit tot een van de grootste lettergieterijen ter wereld. In 1913 stichtte het bedrijf de Typografische Bibliotheek.

Extent

ca. 20.000 items

Abstract in Dutch

In de negentiende en twintigste eeuw heeft de firma Tetterode een omvangrijke collectie documentatie verzameld over machines, apparatuur en hulpmiddelen in gebruik bij de grafische industrie. De documentatie bestaat uit catalogi, handleidingen, reclamemateriaal, prijslijsten en informatiebrochures.

Abstract in English

The Tetterode firm brought together a comprehensive documentary collection on machinery, devices and resources that were used in the graphic industry in the nineteenth and twentieth centuries. The documentation comprises catalogues, manuals, advertising materials, price lists and information leaflets.

Arrangement

De collectie was door de firma Tetterode geordend naar bedrijf. Die ordening is gehandhaafd.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De Typografische Bibliotheek verzamelde actief catalogi, prospectussen en andere documentatie van persenfabrikanten en andere toeleveranciers van de grafische industrie.

Immediate Source of Acquisition

Toen de Tetterode-directie in 1970 geen belang meer stelde in de Typografische Bibliotheek – het lodenlettertijdperk liep ten einde – en stappen gezet waren deze te laten veilen, speelde G.W. Ovink, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en esthetisch adviseur van de firma Tetterode, een belangrijke rol bij de overgang van de gehele collectie naar de Universiteitsbibliotheek. Tenslotte kon deze in 1971 worden aangekocht. Toen de firma Tetterode in 2011 uit Amsterdam vertrok werd een belangrijke aanvulling op de grafischemachinedocumentatie aan de Universiteitsbibliotheek geschonken.

Appraisal

De niet specifiek grafische documentatie is uit de collectie verwijderd. Ook dubbele exemplaren zijn verwijderd.

Alleen al door de omvang is de collectie uniek. In combinatie met de collectie van het Instituut voor Grafische Techniek TNO is het, voor zover bekend, de grootste verzameling op dit gebied ter wereld.

Accruals

De collectie is volledig overgedragen.

Related Materials

De collectie maakt deel uit van de collectie Tetterode . Het Allard Pierson beheert een soortgelijke collectie afkomstig van het Instituut voor Grafische Techniek TNO .

Processing Information

De bestaande ordening naar fabrikant of leverancier is gehandhaafd. Aan de ordening is een indeling naar pre-press, press en after-press alsmede een datering toegevoegd. De collectie is ontsloten in een inventaris .

Title
Inventaris van de collectie grafischemachinedocumentatie van de firma Tetterode (1820-2010)
Author
Johan de Zoete, Alfons van der Meer
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland