Skip to main content

Collectie Olidin

 Collection
Identifier: UBA12

Scope and Contents

De collectie bevat tientallen originele tekeningen in kleur en zwartwit. Daarnaast is er productiemateriaal in de vorm van clichés en drukproeven (foto's). De ontwerpen zijn van gerenommeerde striptekenaars als Friso Henstra, Hans G. Kresse, Piet Wijn, Chris Roodbeen en Carl Voges.

Dates

  • 1957-1963

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Het tijdschrift Olidin was een uitgave van de Shell Junior Club en verscheen van juni 1957 tot en met december 1963. Het kwam de eerste drie jaar in tabloidformaat uit, daarna in een kleiner formaat. In de eerste jaargang verschenen er 10 nummers, in de jaargangen twee tot en met zeven 24 nummers. Reclamebureau Van Maanen verzorgde de complete productie van Olidin. Behalve strips en de nodige reclame voor Shell stond in het blad de rubriek 'Wie schrijft aan een ziek clublid?'. Ook konden leden profiteren van speciale aanbiedingen met de Shell Junior Clubkaart. In de zomer werd een Shell Junior Club Zomerkamp georganiseerd.

Extent

0.5 meter

Abstract in Dutch

Olidin was een stripblad uitgegeven door oliemaatschappij Shell (Shell Junior Club) en vormgegeven door reclamebureau Van Maanen in Den Haag. Het bevatte behalve werk van Nederlandse en buitenlandse stripmakers ook verhalen, puzzels en advertenties. In de collectie bevinden zich originele tekeningen en drukproeven van de stripverhalen.

Abstract in English

Olidin was a comics magazine published by oil company Shell (Shell Junior Club) and designed by the advertising agency Van Maanen in The Hague. Besides work by Dutch and foreign comics' writers, it also contained stories, puzzles and advertisements. The collection contains the original drawings and galley proofs of the comics.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. J. van Waterschoot. Plaatsingslijst Collectie Olidin. Amsterdam, 2002.

Immediate Source of Acquisition

Vermoedelijk is na opheffing van het blad het meeste materiaal teruggegaan naar de tekenaars maar is een restant achtergebleven bij Reclamebureau Van Maanen. Dit restant is naar de Universiteitsbibliotheek gegaan; wanneer de collectie door de Universiteitsbibliotheek werd verworven, is niet duidelijk.

Appraisal

Niet alle originele tekeningen voor Olidin zijn overgeleverd. Op basis waarvan deselectie van het materiaal heeft plaatsgehad, is niet duidelijk. Doorgaans bieden uitgeverijen en drukkerijen het originele materiaal eerst aan de tekenaars aan. Pas als die te kennen geven er geen prijs op stellen, komt het bij derden terecht. Het is waarschijnlijk dat het meeste originele materiaal naar de oorspronkelijke vervaardigers is teruggegaan.

De collectie bestaat grotendeels uit origineel artwork van belangrijke tekenaars.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

De collectie is ondergebracht in het Strip Documentatie Centrum Nederland (SDCN). In die collectie en in de collectie Alfred Mazure zijn nog meer originele striptekeningen te vinden. Tevens is een aantal afleveringen van het blad Olidin aanwezig.

Bibliography

  • Wordt vervolgd. Stripleksikon der Lage Landen. Samengest. door Evelien en Kees Kousemaker; red.: Rob Richard, Jan Smet en Albert Tol. Utrecht, 1979.

General

Materiaal uit deze collectie kan worden aangevraagd bij de balie van de Onderzoekzaal. Vermeld dient te worden: SDCN, collectie Olidin, gevolgd door het doosnummer.

Processing Information

De tekeningen zijn – voor zover de maker achterhaald kon worden – geordend op striptekenaar en opgeborgen in vijf archiefdozen, die middels een plaatsingslijst ontsloten zijn.

Title
Beschrijving van de collectie Olidin (1957-1963)
Author
J. van Waterschoot
Date
2006
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland