Skip to main content

Archief van C.D. Andriesse

 Fonds
Identifier: UBA361

Scope and Contents

Het archief bevat onderzoeksaantekeningen, voortgangsverslagen en correspondentie rond het onderzoek dat ten grondslag heeft gelegen aan C.D. Andriesse, Dutch messengers. A history of science publishing, 1930-1980. Leiden: Brill, 2008, alsmede de Nederlandse tekst van het boek.

Dates

  • 2001-2008

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Tot mei 2018 rustte er een embargo op het materiaal.

Biographical / Historical

Op initiatief van de 'werkgroep Frank', bestaande uit A. Frank-van Westrienen, H.G. van Bueren, O. ter Haar, P. Nijhoff Asser en E. van Tongeren, werd aan C.D. Andriesse de opdracht verstrekt een onderzoek te doen naar de geschiedenis van het ontstaan en de ontwikkeling in de twintigste eeuw van de wetenschappelijke uitgeverij in en vanuit Nederland, met name die betreffende de medische en natuurwetenschappen. A. Frank-van Westrienen was de weduwe van M.D. (Daan) Frank, eigenaar van de Noord-Hollandsche Uitgevers Maatschappij (later North-Holland Publishing Company) die in 1969 fuseerde met Elsevier. Het onderzoek werd gefinancierd door Elsevier Science BV en gefaciliteerd door de Universiteit Utrecht. Andriesse, die voor het onderzoek niet gehonoreerd werd, was emeritus hoogleraar natuurkunde van de Universiteit Utrecht. Het boek is uitgegeven door Brill, omdat Elsevier vond dat het niet in haar fonds paste.

Extent

0.1 meter

Abstract in Dutch

Onderzoeksmateriaal voor de publicatie van een boek over de geschiedenis van de wetenschappelijke uitgeverij in Nederland, in het bijzonder van Elsevier.

Abstract in English

Research material for the publication of a study on the history of science publishing in the Netherlands, especially by Elsevier.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Het materiaal is gevormd bij het onderzoek naar de geschiedenis van de wetenschappelijke uitgeverij.

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. Het archief is in 2008 door de archiefvormer geschonken aan de Bibliotheek van het Boekenvak.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam beheren eveneens het archief van E. van Tongeren over de geschiedenis van Elsevier. Het archief van Elsevier berust bij het Stadsarchief Amsterdam (toegangsnummer 1103).

Bibliography

  • C.D. Andriesse. Dutch messengers. A history of science publishing, 1930-1980. Leiden: Brill, 2008.

Processing Information

Een inventaris van het archief is beschikbaar in het collectiedossier.

Title
Inventaris van het archief van C.D. Andriesse (2001-2008)
Author
M.S. Polak
Date
2012
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland