Skip to main content

Collectie promotieplaten van de Universiteit van Amsterdam

 Collection
Identifier: UBA393

Scope and Contents

Deze grote, gedrukte platen laten een beeld zien van het leven van de student, verhaald in humoristische tekeningen, begeleid door plagerige versjes. Ze behandelen vooral het corps- en privéleven van de student en drank en vrouwen zijn ruim vertegenwoordigd. Maar ook komt er nog wel eens een huwelijk op voor, aangezien studenten in die tijd heel wat langer studeerden dan tegenwoordig. Het toekomstbeeld van de promovendus, zoals uitzending naar de koloniën, is ook regelmatig afgebeeld.

De originele tekening werd voorafgaand aan de promotie gemaakt. Soms krabbelde een vriend de illustraties, zoals de Amsterdamse student en latere hoogleraar kunstgeschiedenis en archeologie Jan Six (1857-1926). Maar ook werden er wel professionele tekenaars ingehuurd. In zijn jonge jaren tekende Cornelis Jetses (1873-1955) bijvoorbeeld regelmatig promotieplaten.

Bij het promotiediner plaatsten alle aanwezigen hun handtekeningen op een speciaal hiervoor gereserveerde plek op de tekening. Vervolgens werden er enkele tientallen reproducties gemaakt, genoeg voor de hoogleraren en vrienden van de promovendus. In elke studentenstad was wel minstens één drukker gespecialiseerd in het vervaardigen van litho's voor promotieplaten. In Amsterdam waren dat onder anderen Roelofzen, Hübner & Van Santen, M.J. Portielje, de gebroeders Braakensiek en Dieperink & Co.

Dates

  • 1878-1937

Creator

Language of Materials

Nederlands en Latijn

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal in deze collectie wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

In 1632 werd er in Amsterdam een plaatselijke instelling voor hoger onderwijs opgericht, het zogenaamde Athenaeum Illustre. Door de wet op het Hooger Onderwijs werd het Athenaeum in 1877 verheven tot Universiteit van Amsterdam. Vanaf dat moment konden studenten niet alleen in Leiden, Utrecht en Groningen promoveren, maar ook in Amsterdam. De studenten namen direct een aantal academische tradities over van de al bestaande universiteiten. Een van deze tradities was de vervaardiging van promotieplaten. In 1923 werd de Historische Commissie van de Universiteit van Amsterdam opgericht met het doel de historische verzameling van het studentengezelschap C.L.I.O. te beheren en uit te breiden. Vanaf dat moment werden er actief promotieplaten verzameld.

Extent

203 items

Abstract in Dutch

Collectie promotieplaten, in kleine oplage uitgegeven gedenkplaten bij promoties van Amsterdamse studenten in de periode 1877-1940.

Abstract in English

A collection of celebratory prints in a limited edition to mark doctoral ceremonies of Amsterdam students in the years 1877-1940.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.
  2. Beeldbank van het Allard Pierson.

Immediate Source of Acquisition

Informatie over de verwerving van de afzonderlijke stukken is – voor zover bekend – per item vastgelegd.

Accruals

De collectie wordt incidenteel aangevuld.

Existence and Location of Copies

Voor de gedigitaliseerde promotieplaten zie de Beeldbank van het Allard Pierson.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Alle promotieplaten zijn ontsloten middels de catalogus van de Universiteit van Amsterdam; 161 platen zijn gedigitaliseerd.

Title
Collectie promotieplaten van de Universiteit van Amsterdam (1878-1937)
Author
M. van Roon
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland