Skip to main content

Bibliotheek van E.J. Potgieter

 Collection
Identifier: UBA387

Scope and Contents

De bibliotheek bevat algemene werken met het accent op contemporaine binnen- en buitenlandse taal- en letterkunde, waaronder Stendhal, Hugo en B. Wolff, en op wetenschappen en kunst- en cultuurgeschiedenis.

Dates

  • 1593-1875
  • Majority of material found within 1800-1875

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Frans en Zweeds

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Everhardus Johannes Potgieter (1808-1875) begon al op veertienjarige leeftijd met dichten. Hij werd door zijn tante opgeleid in de leerhandel en kwam in Antwerpen tussen 1827 en 1830 in contact met literaire kringen. Vanaf 1833 woonde hij in Amsterdam. Tussen 1833 en 1836 gaf hij het blad De muzen uit, vanaf 1837 werd hij actief redactielid van het invloedrijke tijdschrift De gids. Hierin publiceerde hij vele commentaren en gedichten, vaak onder een pseudoniem. In 1866 nam hij ontslag bij De gids en koos in een controverse over enkele gedichten de kant van Conrad Busken Huet. De laatste fase van zijn leven besteedde hij aan poëzie.

Hij bewonderde de Nederlandse maatschappij in de achttiende eeuw en hield niet van de trage negentiende-eeuwse volksgeest. Hij was bewonderaar van P.C. Hooft, die hij vaak imiteerde.

Extent

ca. 3060 items

Abstract in Dutch

De bibliotheek van de negentiende-eeuwse dichter E.J. Potgieter, geschonken in 1875, bevat werken op het gebied van binnen- en buitenlandse taal- en letterkunde en (kunst- en cultuur)geschiedenis.

Abstract in English

The library of the nineteenth century poet E.J. Potgieter, donated to the University library in 1875. It consists of publications in the field of foreign and Dutch language and literature and (art) history.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. H.C. Muller. Catalogus van de bibliotheek van wijlen Everhardus Johannes Potgieter. Aan de bibliotheek der Universiteit van Amsterdam ten geschenke gegeven door mej. S.J. Potgieter. Amsterdam, 1879.
  2. Boekerijen van wijlen A.J. de Bull en Mej. S.J. Potgieter en andere aanwinsten op het gebied der nieuwe letteren. Amsterdam, 1900.
  3. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Immediate Source of Acquisition

De bibliotheek van E.J. Potgieter werd in 1875 aan de Universiteitsbibliotheek geschonken door S.J. Potgieter (1818-1898). De collectie werd later aangevuld door A.J. de Bull en S.J. Potgieter.

Accruals

De collectie is volledig overgedragen.

Related Materials

Bij de Bijzondere Collecties berust eveneens een omvangrijke handschriftenverzameling van Potgieter.

Bibliography

General

Alle publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

In 1879 werd de collectie ontsloten middels een gedrukte catalogus. De catalogus is systematisch ingericht en heeft een alfabetisch register. Hij vervangt een door Potgieter zelf vervaardigde alfabetische lijst en een latere, eveneens in handschrift vervaardigde systematische catalogus. Van de collecties van A.J. de Bull en S.J. Potgieter werd in 1900 een aparte catalogus uitgegeven.

Alle boeken zijn ontsloten via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de bibliotheek van E.J. Potgieter (1593-1875)
Author
J.R. Defraipont, A.C. Meulepas-Broek
Date
2012
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 1983, tweede herziene versie 2012

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland