Skip to main content

Leesbibliotheek Van der Hoek

 Collection
Identifier: UBA381

Scope and Contents

De bibliotheek bestaat volledig uit populaire negentiende-eeuwse literatuur. Behalve Nederlands mengelwerk waren er ook Franse, Duitse en Engelse titels, naast een klein aantal andere talen. Er bevinden zich veel historische romans onder. Bij de Nederlandse titels bevonden zich ook banden die door de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag verworven waren in het kader van een 'dépôt légal'-regeling , maar later werden afgestoten. Deze zijn voorzien van handgeschreven verklaringen van drukkers en uitgevers.

Dates

  • ca. 1800-1937

Creator

Language of Materials

Nederlands, Frans, Duits en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Christiaan Catharinus van der Hoek (1793-1876), eigenaar van een boekhandel, nam in 1822 de leesbibliotheek (een commerciële uitleenbibliotheek) over van de gebroeders Murray, gevestigd in de Breestraat te Leiden. Van der Hoek deelde in een circulaire van 1 mei 1856 mee dat zijn zoons Hendrik Marinus (geboren 1826) en Casparus Willem (geboren 1827) het bedrijf zouden voortzetten.

De leesbibliotheek was een bloeiende onderneming: telde de eerste catalogus van 1822 3190 titels, waarvan 1989 nummers Nederlands mengelwerk, in 1856 was dat na meer dan dertig supplementen opgelopen tot 11.121. Bij het verschijnen van een nieuwe complete editie in 1859 werd het aantal titels echter gereduceerd tot 2312. Deze catalogus en een aantal supplementen werden in 1873 vervangen door een alfabetische lijst waarbij de oude plaatsnummers gehandhaafd werden. In 1887 gebeurde hetzelfde; de catalogus telde toen meer dan 7800 nummers. Hierop verschenen 29 supplementen, het laatste in 1926.

De boekhandel en de leesbibliotheek Van der Hoek werden in 1937 opgeheven. De boekhandel kwam in handen van de firma Burgersdijk en Niermans.

Extent

ca. 2900 items

Abstract in Dutch

De Leidse leesbibliotheek Van der Hoek werd gesticht door de gebroeders Murray, in 1822 overgenomen door C.C. van der Hoek (1793-1876) en voortgezet door zijn zoons. Het was een bloeiend bedrijf met duizenden populaire romans. De collectie bevat naast Nederlandstalige werken ook Franse, Duitse en Engelse titels.

Abstract in English

The lending library Van der Hoek in Leiden was established by the Murray brothers and taken over in 1822 by C.C. van der Hoek (1793-1876). Later, his sons continued the library, which was a flourishing company with thousands of popular novels. Apart from Dutch publications, the collection also includes publications in French, German and English.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus der leesbibliotheek van Gebroeders van der Hoek. Leiden, ca. 1886. Met 29 doorgenummerde vervolgen, 1888-1926.
  2. J.R. Defraipont. Een 19e-eeuwse leesbibliotheek. Catalogus van boeken uit de Leesbibliotheek Van der Hoek te Leiden. Amsterdam, 1977.
  3. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Custodial History

De leesbibliotheek werd waarschijnlijk direct aan de Rotterdamse verzamelaar J.F.M. Scheepers verkocht.

Immediate Source of Acquisition

Scheepers verkocht in of kort na 1937 een gedeelte door aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Het restant van de Van der Hoek-bibliotheek verwierf de Universiteitsbibliotheek in 1949 op de veiling van het tweede gedeelte van de collectie Scheepers bij Beijers te Utrecht voor ƒ 200.

Appraisal

Doubletten zijn direct na verwerving afgestoten.

Veel van de titels in deze collectie zijn unica, aangezien veel populaire literatuur uit deze periode niet bewaard is gebleven.

Accruals

Aanvullingen worden niet verwacht.

Related Materials

Een aantal afgestoten doubletten werd opgenomen in de collectie Bernt Luger. Deze collectie werd in 2006 door de afdeling Neerlandistiek aan de Bijzondere Collecties geschonken.

Bibliography

  • Bernt Luger. Een 19e-eeuwse leesbibliotheek. S.l., 1978.
  • J.R. Defraipont. Catalogus catalogorum ad collectiones Bibliothecae Universitatis Amstelodamensis pertinens. Amsterdam, 1983.

General

Alle publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

In 1977 werd de collectie ontsloten middels een catalogus, samengesteld uit kopieën van catalogusfiches. Alle boeken zijn ontsloten via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de Leesbibliotheek Van der Hoek (circa 1800-1937)
Author
J.R. Defraipont, A.C. Meulepas-Broek
Date
2012
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 1983, tweede herziene versie 2012

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland