Skip to main content

Collectie Americana van de Handelsfirma Van Eeghen

 Collection
Identifier: UBA376

Scope and Contents

De collectie bevat onder meer boeken, bescheiden en kaarten betreffende de Amerikaanse Vrijheidsoorlog en de vestiging van de Republiek der Verenigde Staten van Noord-Amerika. De collectie bevat niet alleen gedrukt, maar ook handschriftelijk materiaal.

Dates

  • 1700-1887

Creator

Language of Materials

Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De collectie werd voor het grootste deel bijeengebracht door de gebroeders Pieter van Eeghen (1753-1815) en Christiaan van Eeghen (1757-1798). Spoedig na de vestiging van de Republiek der Verenigde Staten van Amerika kreeg hun al in 1662 opgerichte handelshuis daar belangen op financieel en commercieel gebied. Kort daarna volgden grondaankopen, waarvoor samen met andere belanghebbenden in 1795 een aparte maatschappij werd opgericht waarvan Christiaan de eerste directeur was. In de loop van de negentiende eeuw verschoven de activiteiten van de firma Van Eeghen in de richting van Oost-Indië, waardoor het belang van deze collectie voor hen verminderde. De handelsfirma bestaat nog steeds, onder de naam Van Eeghen Group.

Extent

ca. 360 items

Abstract in Dutch

Collectie boeken, handschriften en kaarten betreffende de Amerikaanse Vrijheidsoorlog en de vestiging van de Republiek der Verenigde Staten van Noord-Amerika, verzameld door en voor de Handelsfirma Van Eeghen te Amsterdam.

Abstract in English

A collection of books, manuscripts and maps concerning the American War of Independence and the establishment of the Republic of the United States of America, collected by and for the trading house Van Eeghen in Amsterdam.

Arrangement

De collectie is onderverdeeld in zeven secties. De eerste, over geschiedenis, aardrijkskunde en reizen, bevat 52 titels, die over regering 84, dan volgen wetgeving met 22 titels en financiën met 54 titels. Er zijn 103 titels over afzonderlijke staten in alfabetische volgorde. Tenslotte zijn er de rubrieken varia met dertien en kaarten en spotprenten met 31 titels.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Americana. Boeken, bescheiden, kaarten, enz. betreffende den Amerikaanschen Vrijheidsoorlog en de vestiging van de Republiek der Vereenigde Staten van Noord-Amerika. Aan de Universiteits-Bibliotheek geschonken door de firma Van Eeghen en Co. Amsterdam, 1888.
  2. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Immediate Source of Acquisition

In 1887 werd de collectie boeken, bescheiden en kaarten aan de Universiteit van Amsterdam geschonken. De verschuiving van de activiteiten van de firma Van Eeghen in de richting van Oost-Indië met daarnaast de grote culturele belangstelling van Christiaan Pieter van Eeghen (1816-1889) en zijn zoon Pieter (1844-1907) zullen bepalend zijn geweest voor het tijdstip van de schenking.

Appraisal

Steekproeven met Sabins Dictionary of books relating to America bevestigen de indruk dat de collectie als geheel belangrijk is als beeld van de beginperiode van de Verenigde Staten, met daarbij vrij zeldzame werken.

Accruals

Aanvullingen worden niet verwacht.

Bibliography

  • J.R. Defraipont. Catalogus catalogorum ad collectiones Bibliothecae Universitatis Amstelodamensis pertinens. Amsterdam, 1983.

General

Alle publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

In 1888 werd er een gedrukte catalogus van de collectie uitgegeven.

De publicaties zijn ontsloten via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de collectie Americana van de Handelsfirma Van Eeghen (1700-1887)
Author
J.R. Defraipont, A.C. Meulepas-Broek
Date
2012
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 1983, tweede herziene versie 2012

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland