Skip to main content

Collectie van het Geologisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam

 Collection
Identifier: UBA369

Scope and Contents

De collectie bestaat uit circa 300 op karton gelijmde zwartwitfoto's van personen, gebouwen en excursies van het Geologisch Instituut. Deze foto's waren ingelijst en dienden ter aankleding van het gebouw. Daarnaast zijn er doosjes met glasnegatieven met daarop onder meer de bouw van het Geologisch Instituut, hoogleraren en medewerkers.

De collectie bevat eveneens excursieverslagen, publicaties en overdrukken van hoogleraren van het instituut (E.C. Abendanon, J.W.A. Bodenhausen, H.A. Brouwer, M.E.F.Th. Dubois, C.G. Egeler, A.H.P. Gerth, J.J. Hermes, J.J. van 't Hoff, G.A.F. Molengraaff, M.G. Rutten, J. Versluys, L. van Vuuren, J. Westerveld, G.L. Smit Sibinga) en tijdschriften, waaronder Palaeontologia Sinica, Quarterly Journal of the Geological Society of London 1941-1975 en Bulletin of the Geological Society of America. Verder zijn er de geologenhamer van J.P. Bakker (050.195), geschilderde portretten van de hoogleraren H.A. Brouwer, M.E.F.Th. Dubois, G.L. Smit Sibinga en J. Westerveld, gedenkpenningen van de opening van het Geologisch Instituut in 1934 en enkele reliëfkaarten.

Dates

  • 1900-1982
  • Majority of material found within 1930-1980

Creator

Language of Materials

n.v.t.

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal in deze collectie wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Vanaf de oprichting van de Universiteit van Amsterdam in 1877 vormde geologie een onderdeel van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Met de aanstelling van H.A. Brouwer (1886-1973) als hoogleraar in 1929 werd geologie een zelfstandige studierichting. Op zijn aandringen kwam er een Geologisch Instituut. De nieuwbouw aan de Nieuwe Prinsengracht, van de hand van A.R. Hulshoff met sculpturen van Hildo Krop, werd in 1934 in gebruik genomen. Brouwer was tot 1939 de enige bestuurder en tot zijn emeritaat in 1957 directeur van het Geologisch Instituut. Onder hem beleefde het instituut een bloeiperiode waarin veel collecties werden gevormd, zoals de omvangrijke bibliotheek en het Geologisch Museum. In 1988 verdween de studie geologie bij de UvA in het kader van de taakverdelings- en concentratie-operatie en werd het Geologisch Instituut opgeheven.

Extent

ca. 300 items

ca. 5 meter

Abstract in Dutch

Collecties foto's, negatieven, excursieverslagen, publicaties, overdrukken en parafernalia van het opgeheven Geologisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam.

Abstract in English

A collection of photographs, negatives, field trips, publications, offprints and paraphernalia of the Institute of Geology at the University of Amsterdam, discontinued in 1988.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

De foto's werden in juli 1989 door het Geologisch Instituut aan het Universiteitsmuseum De Agnietenkapel overgedragen, dat nu onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties. In 2009 werd divers (vooral bibliotheek)materiaal dat achtergebleven was in de gebouwen van het Groot Museum en het Zoölogisch Museum, overgedragen aan de Bijzondere Collecties.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het archief van de Geologische Studentenvereniging Amsterdam werd in 2009 overgedragen aan de Bijzondere Collecties.

Separated Materials

Bij de opheffing van het Geologisch Instituut in 1988 raakten de vele collecties van het instituut verweesd. De collectie van het Geologisch Museum werd opgesplitst en verdeeld. De museale stukken werden ondergebracht bij het Zoölogisch Museum in Artis, nu overgedragen aan het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit te Leiden. De bibliotheek is deels als langdurig bruikleen ondergebracht bij de Vrije Universiteit, en deels achtergebleven in het Groot Museum aan de Plantage Middenlaan. Het archief van het Geologisch Instituut en de Subfaculteit Geologie en Geofysica is overgebracht naar het Stadsarchief Amsterdam (toegangsnummer 30612).

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Alle foto's zijn in 1989 beschreven en in 2003 ontsloten via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam onder inventarisnummers beginnend met UM 241. In 2012 zijn alle foto's uitgelijst en verpakt. In juli 2012 werden zij fysiek ondergebracht in de Artis Bibliotheek.

Title
Beschrijving van de collectie van het Geologisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam (1900-1982)
Author
M. van Roon
Date
2012
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland