Skip to main content

Archief van Jacques Hartog

 Fonds
Identifier: UBA342

Scope and Contents

Het belangrijkste onderdeel van het archief is de – vooral internationale – correspondentie. Het gaat om circa 800 brieven, waarvan 129 ingeplakt zijn in het album amicorum van Jacques Hartog. Daarnaast bevat de collectie 149 foto's, waarvan twintig in het album amicorum zijn opgenomen. Het gaat hier om brieven en portretten van onder anderen Myra Hess, Carl Flesch, Carl Reinecke, Joseph Wieniawsky, Clara Schumann, Jos. Joachim, Ilona Durige, Ed. Hanslick, Pablo de Sarasate, Pablo Casals en Felix Mendelsohn Bartholdy, daarnaast van Nederlanders als Frans Coenen, G.A. Heinze, J.P. Heye, W.F.G. Nicolai, Willem Mengelberg en J.J.H. Verhulst, en van andere kunstenaars als Nicolaas Beets, J. Bosboom, H.W. Mesdag, A.J. der Kinderen, Jos. Israëls. Daarnaast bevat de collectie personalia en krantenartikelen.

Dates

  • 1851-1927
  • Majority of material found within 1851-1917

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De musicoloog Jacques Hartog werd geboren op 24 oktober 1837 te Zaltbommel. In zijn jeugd kreeg hij onderwijs in de muziek van C.A. Brandts Buys en C.A. Leenhoff, tijdens zijn opleiding in Krefeld onder meer van Franz Bolten (piano) en Carl Wilhelm (dirigent en componist). In Keulen studeerde Hartog bij Carl Schneider (zang), Mortier de Fontaine en Louis Brassin (piano).

In 1876 vestigde hij zich op aanraden van J.J.H. Verhulst in Amsterdam, waar hij les gaf in zang, muziektheorie en muziekgeschiedenis. In 1881 richtte Jacques Hartog te Bussum de Zangvereeniging Cecilia op, die zich in 1883 aansloot bij de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. In 1884 liet hij de leiding over aan G.A. Heinze, vanwege andere verplichtingen. Vanaf 1887 was hij verbonden aan de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst, het conservatorium en de muziekschool, zowel te Amsterdam als te Haarlem. Daarnaast was hij vanaf 1903 privaatdocent aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn openbare les 'De ontwikkeling der toonkunst' sprak hij uit op 11 januari 1904. Hij gaf er tot een jaar voor zijn overlijden colleges over historische onderwerpen als "De oudheid tot en met het opkomen der meerstemmigheid door de Vlaamsche monnik Hucbald" en "Het ontstaan der Italiaanse opera".

Jacques Hartog componeerde zelf enkele muziekwerken, maar hij was vooral muziekhistoricus. Hij vertaalde in de loop der tijd verschillende Duitse muziekwerken en schreef vele artikelen en kritieken. Hij overleed op 3 oktober 1917 te Amsterdam.

Extent

ca. 1 meter

Abstract in Dutch

De musicoloog Jacques Hartog (1837-1917) had een uitgebreid netwerk in de wereld van de muziek. Hij was verbonden aan de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst en doceerde zowel muziek als muziektheorie en -geschiedenis. Zijn archief bevat correspondentie met en foto's van vele binnen- en buitenlandse componisten en artiesten, waaronder beroemdheden als Clara Schumann, Pablo Casals, Felix Mendelssohn Bartholdy en Willem Mengelberg.

Abstract in English

The musicologist Jacques Hartog (1837-1917) had an extensive network in the world of music. He was a member of the Dutch society for the promotion of music (Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst) and taught both the theory and the history of music. His archive consists of correspondence with and photographs of many Dutch and foreign composers and artists, such as Clara Schumann, Pablo Casals, Felix Mendelssohn Bartholdy and Willem Mengelberg.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Immediate Source of Acquisition

Het archief werd in februari 1979 aangekocht bij A. Joachimsthal te Utrecht.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen.

Related Materials

Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam wordt de Bibliotheek van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst beheerd.

In het Stadsarchief Amsterdam bevinden zich de archieven van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst (toegangsnummer 611).

Separated Materials

Er bevinden zich brieven van Jacques Hartog, geschreven aan Jan te Winkel (1903-1905) in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.

Daarnaast zijn brieven van Jacques Hartog aan A.W. Sijthoff's Uitgeversmaatschappij Leiden (1904 en 1908) en aan De Erven F. Bohn Haarlem (1915) aanwezig in de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Bibliography

  • Onze musici. Portretten en biografieën. Rotterdam, [1911].
  • G.F. Haspels, E.B. Kielstra en K. Kuiper. Leestafel. In: Onze Eeuw 13 (1913).
  • M.J.A. van der Heide. Jacques Hartog. De eerste dirigent van Toonkunst Bussum. In: Tijdschrift van de Stichting Tussen Vecht & Eem en van de Vereniging van Vrienden van het Gooi 3-1 (februari 1985), p. 25-29.

General

De brieven kunnen worden aangevraagd bij de balie van de Bijzondere Collecties.

Overige delen van het archief kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Alle brieven zijn ontsloten in de Catalogus epistularum Neerlandicarum (CEN) en de catalogus van de Universiteit van Amsterdam, onder de signatuurreeks Hg. De foto's zijn eveneens via de catalogus ontsloten (inventarisnummers HSS0001 t/m HSS0149).

Title
Inventaris van het archief van Jacques Hartog (1851-1927)
Author
M. van Roon
Date
2011
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland