Skip to main content

Collectie Paul Mijksenaar

 Collection
Identifier: UBA331

Scope and Contents

De collectie bestaat uit kaarten en folders met een overwegend cartografisch karakter. Het materiaal is internationaal georiƫnteerd. De kaarten zijn opvallend door de grafische stilering of vormgeving. Er ligt een sterk accent op stadsplattegronden en openbaarvervoerkaarten. Standaard of traditioneel uitgevoerde kaarten ontbreken in de collectie. In mindere mate omvat de collectie ook boeken, gidsen, prentbriefkaarten, puzzels en objecten waarop kaarten zijn afgebeeld. Tevens omvat de collectie een aantal boeken en andere gedrukte werken betreffende typografie en grafische vormgeving in het algemeen.

Dates

  • 1900-2010
  • Majority of material found within 1950-2010

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Frans, Duits en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Paul Mijksenaar is grafisch ontwerper, vormgever en docent. Hij specialiseerde zich tot internationaal gerenommeerd expert op het gebied van bewegwijzering ('wayfinding') en de (ver)werking van visuele informatie.

Extent

ca. 2.500 items

Abstract in Dutch

Deze collectie van circa 2.500 kaarten en folders, merendeels uit de tweede helft van de twintigste eeuw, heeft betrekking op bewegwijzering en vormgeving van cartografisch materiaal. De kaarten dienden als voorbeeld en bron van inspiratie van vormgever, docent en grafisch ontwerper Paul Mijksenaar.

Abstract in English

This collection of some 2,500 maps and leaflets, largely dating from the second half of the twentieth century, focuses on signposting and the design of cartographic materials. The maps served as a model and source of inspiration for designer, lecturer and graphic designer Paul Mijksenaar.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Custodial History

Paul Mijksenaar heeft zich bij zijn werk altijd laten inspireren door materiaal dat hij in het dagelijks leven, op reis en tijdens zijn werk tegenkwam. Hiervan legde hij een aanzienlijke verzameling aan, die uit allerlei materiaalsoorten bestond waarop kaarten zijn afgebeeld. Zijn collecties heeft hij ondergebracht bij de Stichting Paul Mijksenaar.

Immediate Source of Acquisition

In november 2011 is de collectie door de Stichting Paul Mijksenaar geschonken aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Op de overdracht van de collectie zijn enkele aanvullingen gevolgd, voor het laatst in februari 2016.

Appraisal

De collectie is integraal overgedragen.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

De Bijzondere Collecties beheren ook de Collectie Mijksenaar-Westendorp. Dit betreft een verzameling handleidingen en gebruiksaanwijzingen die aanvankelijk is ondergebracht bij de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO).

Bibliography

  • Paul Mijksenaar. Maps. Kaarten & plattegronden van bergtop tot oceaanbodem. Rotterdam, 1990.
  • Chris Vermaas. Paul Mijksenaar. Wayfinder. [Eindhoven], 2015.
  • Paul Mijksenaar, Piet Westendorp. Open here. The art of instructional design. New York, 1999.

General

Een deel van de collectie kan worden aangevraagd met behulp van de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

De overige stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Een deel van de collectie is beschreven in de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam. De overige stukken zijn voorlopig ontsloten met door Bureau Mijksenaar aangeleverde beknopte itembeschrijvingen in een Excelbestand.

Title
Inventaris van de collectie Paul Mijksenaar (1900-2010)
Author
R. Storm
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland