Skip to main content

Archief van Henriette Boas

 Fonds
Identifier: UBA318

Scope and Contents

Het archief bestaat voor een groot deel uit correspondentie; ingekomen en een deel van de uitgaande brieven zijn bewaard gebleven. De correspondentie is niet compleet. Verder bestaat het archief uit blocnotes, schriften en mappen met aantekeningen, observaties en opmerkingen, die Henriette Boas gedurende de dag opschreef. Ook maken schoolschriften uit haar middelbareschooltijd, foto's en een aantal artikelen in handschrift deel uit van het archief.

Dates

  • 1911-2001
  • Majority of material found within 1945-2001

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels, Hebreeuws en Duits

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Henriette Boas werd op 10 oktober 1911 in Amsterdam geboren. Het gezin, bestaande uit de classicus dr. Marcus Boas, moeder Julie Snuyff en de kinderen Paula, Henriette, Salomon en Aharon, was orthodox-joods. Na haar eindexamen aan het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam studeerde Henriette Boas in 1930 klassieke talen aan de Universiteit van Amsterdam. In 1938 promoveerde zij cum laude op haar proefschrift Aeneas' arrival in Latium. Observations on legends, history, religion, topography and related subjects in Vergil, Aeneid VII, 1-135. Eind juni 1940 vluchtte zij vanuit Parijs, waar ze op dat moment studeerde, naar Londen. Tot 1947 werkte ze daar als vertaalster en omroepster voor de Nederlandse tak van de BBC. Hierna vertrok ze naar Palestina om mee te werken aan de opbouw van de staat Israël. Zoals Henriette Boas zelf heeft aangegeven, kon ze in Israël niet aarden en verhuisde ze in 1951 weer naar Nederland waar ze correspondente werd onder andere voor The Jerusalem Post en Ha-aretz. Vanaf 1959 tot 1981 gaf Boas les in Grieks en Latijn op diverse middelbare scholen in de Randstad. Haar hart lag echter bij het schrijven en de journalistiek. Ze schreef voor enkele Nederlands-joodse bladen waaronder Hakehilla, Kolenoe en Aleh. In het blad Aleh schreef Boas van 1975 tot 2001 de rubriek Nederlands nieuws. Een gedeelte van de bijdragen die ze voor deze bladen leverde, werd gepubliceerd in Herlevend bewaard. Aren lezen in joods Amsterdam (1987), Bewust-Joodse Nederlandse vrouwen (1992) en in de jaarboeken van de Encyclopaedia Judaica. Ook schreef Boas tot op hoge leeftijd veel ingezonden brieven aan Nederlandse dag- en weekbladen ("Henriette Boas, Badhoevedorp"). Die brieven waren vrijwel altijd reacties op gebeurtenissen of artikelen die joden of Israël betroffen. Ze knipte vele krantenartikelen uit en maakte - terwijl ze bijvoorbeeld de krant las of televisie keek - altijd aantekeningen. Het volgen van het nieuws was een constante activiteit in haar leven. Boas schreef ook over haar familie en de omgeving waar ze vandaan kwam. Het boek Besorat Boas werd in 1983 uitgegeven. Terug in de Den Texstraat. De bewoners en de omgeving werd in 2002 postuum uitgebracht. In 2001 overleed Henriette Boas op 89-jarige leeftijd in haar huis in Badhoevedorp.

Extent

15 meter

Abstract in Dutch

Henriette Boas (1911-2001) was classicus en schrijfster. In de periode 1940-1947 werkte ze in Londen als vertaalster en omroepster voor de Nederlandse tak van de BBC. Hierna vertrok ze naar Israël waar ze tot 1951 woonde. Terug in Nederland werkte ze als correspondente voor The Jerusalem Post en Ha-aretz. Van 1959 tot 1981 gaf ze les in Grieks en Latijn op diverse middelbare scholen. Ook schreef Boas voor enkele Nederlands-joodse bladen, waaronder Hakehilla, Kolenoe en Aleh en schreef ze zeer veel brieven naar Nederlandse dag- en weekbladen. Het archief van Henriette Boas bestaat grotendeels uit de correspondentie die ze voerde met familie, vrienden en redacties van diverse dag- en weekbladen. Ook zijn er aantekeningen en persoonlijk archiefmateriaal.

Abstract in English

Henriette Boas (1911-2001) was a classical scholar and author. From 1940 to 1947 she worked in London as a translator and presenter for the Dutch branch of the BBC. Afterwards she went to Israel where she lived until 1951. Back in the Netherlands she worked as a correspondent for The Jerusalem Post and Ha-aretz. From 1959 to 1981 she taught Greek and Latin at several secondary schools. Boas also wrote articles for a few Dutch-Jewish magazines, including Hakehilla, Kolenoe and Aleh and many letters to Dutch newspapers and magazines. The Henriette Boas archive consists mainly of correspondence she had with family and friends and with editors of various newspapers and magazines. Besides this, there are notes and personal material.

Arrangement

Het archief is per materiaalsoort chronologisch geordend.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Om de nalatenschap van Henriette Boas te behouden werd in 1995 de Dr. Henriette Boas stichting opgericht.

Immediate Source of Acquisition

Na het overlijden van Henriette Boas in 2001 heeft de Dr. Henriette Boas stichting het archief in bruikleen gegeven aan de Bibliotheca Rosenthaliana, die onderdeel is van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Appraisal

Het grootste deel van de correspondentie van Henriette Boas gedurende de jaren 1940-1945 is niet bewaard gebleven.

Na een eerste selectie bij het inpakken van het archiefmateriaal uit de inboedel heeft er in 2011 een tweede selectie plaatsgevonden. Hierbij zijn 26 dozen met losse krantenknipsels over de meest uiteenlopende onderwerpen verwijderd.

Accruals

Het archief is volledig overgedragen. Er worden geen aanvullingen verwacht.

Bibliography

  • Piet Schrijvers. Dr. Henriette Boas. Een Joodse classica. Amsterdam, 2007.
  • F.J. Hoogewoud. Boas, Henriette. In: Joden in Nederland in de twintigste eeuw. Een biografisch woordenboek. Utrecht, 2007.

General

De collectie is nog niet aanvraagbaar.

Processing Information

Het archief is gesorteerd en verpakt in zuurvrije omslagen en archiefdozen.

Title
Inventaris van het archief van Henriette Boas (1911-2001)
Author
R. Boertjens
Date
2011
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland