Skip to main content

Collectie brieven van Martin Buber aan het Joseph Melzer Verlag

 Collection
Identifier: UBA285

Scope and Contents

De collectie bestaat uit 62 brieven, zowel in handschriftelijke als in getypte vorm, van Martin Buber aan Joseph Melzer betreffende de publicatie van Der Jude und sein Judentum.

Dates

  • 1958-1965

Creator

Language of Materials

Duits

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De uitgeverij Joseph Melzer Verlag werd in 1958 in Keulen opgericht door Joseph Melzer om door de nazi's verboden joodse schrijvers en thema's weer toegankelijk te maken. Martin Buber was een van de eerste schrijvers die werden uitgegeven.

Martin Buber (1878-1965) was een van de belangrijkste godsdienstfilosofen van zijn tijd. Hij groeide op bij zijn grootvader Salomon Buber, een rabbijnsgeleerde in Lemberg (Lvov, Lviv, Oekraïne). Daar leerde Buber het chassidisme kennen. Hij studeerde filosofie en kunstgeschiedenis in Wenen, Leipzig, Zürich en Berlijn. Hij doceerde joodse geloofsleer en ethiek aan de Universiteit van Frankfurt-am-Main. In 1938 emigreerde hij naar Palestina waar hij als hoogleraar in de antropologie en sociologie tot 1951 verbonden was aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Van 1962 tot 1964 verschenen zijn verzamelde werken over filosofie, chassidisme en de Hebreeuwse bijbel bij Kösel-Verlag in München en Lambert Schneider Verlag in Heidelberg. De essays die Martin Buber in zestig jaar heeft geschreven over joden en het jodendom verschenen in 1963 bij het Joseph Melzer Verlag in Keulen, in een bundel met de titel Der Jude und sein Judentum.

Joseph Melzer Verlag, vanaf 1970 voortgezet door Abraham Melzer, hield in 1982 op met uitgeven maar werd in 2002 nieuw leven ingeblazen.

Extent

62 items

Abstract in Dutch

De collectie bestaat uit brieven van Martin Buber (1879-1965), godsdienstfilosoof, aan Joseph Melzer, de oprichter van de uitgeverij Joseph Melzer Verlag. De brieven betreffen de uitgave in 1963 van 'Der Jude und sein Judentum', een verzameling essays over de joden en het jodendom die Martin Buber schreef in een periode van zestig jaar.

Abstract in English

The collection consists of letters from Martin Buber (1879-1965), religious philosopher, to Joseph Melzer, founder of the publishing company Joseph Melzer Verlag. The letters concern the publication in 1963 of Der Jude und sein Judentum, a collection of essays on Jews and Judaism written by Martin Buber over a period of sixty years.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

De collectie werd aangekocht door de Bibliotheca Rosenthaliana, die onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Appraisal

De collectie geeft inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de bundel Der Jude und sein Judentum van Martin Buber.

Accruals

Er zijn geen afspraken gemaakt over toekomstige aanvullingen.

Related Materials

De brieven van Martin Buber aan Joseph Melzer (Joseph Melzer Verlag) maken deel uit van de Bibliotheca Rosenthaliana .

Het archief van Martin Buber bevindt zich in de National Library of Israel in Jeruzalem.

Bibliography

  • Maurice Friedman. Martin Buber's life and work, Vol 3: The later years, 1945-1965. New York: Dutton, 1983.
  • Martin Buber. Der Jude und sein Judentum. Gesammelte Aufsätze und Reden. Köln: Joseph Melzer Verlag, 1963.
  • Melzer-Verlag (geraadpleegd op 15-03-2011).

General

De collectie kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De collectie is niet geïnventariseerd.

Deze collectiebeschrijving is tot stand gekomen in het kader van het project Online inventarissen van Nederlands-Joodse archiefcollecties. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse studies. In het kader van dit project is de collectie in 2011 passief geconserveerd.

Title
Inventaris van de collectie brieven van Martin Buber aan het Joseph Melzer Verlag (1958-1965)
Author
C.T. Fruchaud en R. Boertjens, 2010
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland