Skip to main content

Collectie correspondentie tussen N.H. van Biema en M. Steinschneider

 Collection
Identifier: UBA284

Scope and Contents

De correspondentie bestaat uit 69 brieven van N.H. van Biema aan M. Steinschneider en 24 brieven van M. Steinschneider aan N.H. van Biema. De voornaamste onderwerpen van deze brieven zijn: Hebreeuwse bibliografie, joodse boekwetenschap en het werk van eigentijdse schrijvers. Maar ook het tijdschrift Hamazkir en Van Biema's bijdragen daaraan komen ter sprake. Daarnaast staan er opmerkingen van persoonlijke aard in de brieven.

Dates

  • 1858-1864

Creator

Language of Materials

Duits en Hebreeuws

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Naphtali Herz van Biema werd op 12 juli 1836 in Amsterdam geboren in een orthodox-joods gezin. Hij was de zoon van Zwi Hirsch Levi van Biema en Jocheved Esther Lehren. In de school van Jacob Ettlinger (1798-1871) in Altona werd van Biema opgeleid in de joodse wetenschap. De omvangrijke bibliotheek van zijn grootvader Jacob Meier Lehren (1793-1861), een van de gebroeders Lehren, bankiers en filantropen, bood hem de gelegenheid zich verder te verdiepen in de joodse bibliografie. Later erfde Van Biema deze boeken en handschriften en verrijkte de collectie met vele oude en nieuwe werken. Na zijn overlijden werd de bibliotheek, in februari 1905, geveild. Van Biema leefde teruggetrokken, bleef vrijgezel en was zeer toegewijd aan de studie. Zijn kennis kwam slechts sporadisch tot uiting in publicaties. Hij stond evenwel in contact met vele geleerden van zijn tijd onder wie Moritz Steinschneider. Op 15 december 1901 overleed Van Biema in Amsterdam.

Moritz Steinschneider (1816-1907) was een van de grote joodse bibliografen en geleerden van de 19e eeuw. In 1858 richtte hij het tijdschrift Hamazkir, Zeitschrift für hebraïsche Bibliographie op.

N.H. van Biema zocht in 1858 per brief contact met Moritz Steinschneider en bood hem zijn medewerking aan, alsmede een artikel voor zijn nieuwe tijdschrift. Dit was het begin van een uitgebreide correspondentie betreffende bibliografie en boekwetenschap.

Extent

93 items

Abstract in Dutch

Naphtali Herz van Biema (1836-1901), een kleinzoon van de orthodox-joodse Jacob Meier Lehren (1793-1861), was zijn hele leven toegewijd aan de studie van de Hebreeuwse bibliografie en joodse boekwetenschap. In 1858 zocht Van Biema per brief contact met Moritz Steinschneider (1816-1907), een van de grote joodse bibliografen en geleerden van de 19e eeuw. Hij bood Steinschneider zijn medewerking en een artikel aan voor het in datzelfde jaar door Steinschneider opgerichte tijdschrift 'Hamazkir, Zeitschrift für hebräische Bibliographie'. Dit is het begin van een uitgebreide correspondentie betreffende bibliografie en boekwetenschap. Van deze correspondentie worden 69 brieven van N.H. van Biema en 24 brieven van M. Steinschneider bij de Bibliotheca Rosenthaliana bewaard.

Abstract in English

Throughout his life Naphtali Herz van Biema (1836-1901), a grandson of the orthodox Jewish Jacob Meier Lehren (1793-1861), remained dedicated to the study of Hebrew bibliography and Jewish book studies. In 1858 Van Biema wrote a letter to Moritz Steinschneider (1816-1907), one of the great Jewish bibliographers and scholars of the nineteenth century. He offered his services to Steinschneider, as well as an article for the magazine Hamazkir, Zeitschrift für hebräische Bibliographie which Steinschneider founded in that same year. This was the beginning of an extensive correspondence concerning bibliography and bibliology. Of this correspondence, 69 letters from N.H. van Biema and 24 letters from M. Steinschneider are held in the Bibliotheca Rosenthaliana.

Arrangement

De brieven zijn genummerd en chronologisch geordend.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

De eerste 25 brieven van de correspondentie tussen van Biema en Steinschneider zijn afdrukt in het artikel: L. Fuks. The Steinschneider-Van Biema correspondence, 1858-1859. In: Studia Rosenthaliana 13 (1979), p. 45-100.

Immediate Source of Acquisition

De brieven zijn voor 1979, vermoedelijk zelfs ruim voor de Tweede Wereldoorlog, in bezit gekomen van de Bibliotheca Rosenthaliana, die onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, samen met ander materiaal van Van Biema.

Appraisal

De correspondentie tussen Van Biema en Steinschneider geeft inzicht in de intellectuele geschiedenis van het Europese jodendom in het midden van de negentiende eeuw.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

De correspondentie van N.H. van Biema met M. Steinschneider maakt deel uit van de Bibliotheca Rosenthaliana .

Separated Materials

Een aanzienlijk deel van het archief van Moritz Steinschneider bevindt zich in the Library of the Jewish Theological Seminary in New York.

Bibliography

  • L. Fuks. The Steinschneider-Van Biema correspondence, 1858-1859. In: Studia Rosenthaliana 13 (1979), p. 45-100.
  • Petra Figeac. Moritz Steinschneider. 1816-1907. Begründer der wissenschaftlichen hebräischen Bibliographie. Berlin: Hentrich & Hentrich, 2007.
  • Sigmund Seeligmann. Catalog der reichhaltigen Sammlung Hebräischer u. Jüdischer Bücher, Handschriften, Portraits etc. nachgelassen von N.H. van Biema in Amsterdam, beschrieben von Sigmund Seeligmann. Amsterdam: Joachimsthal, 1904.
  • Naftali Herz van Biema in memoriam. In: Centraal Blad voor Israëlieten in Nederland 38 (1901), p. 7.
  • Joods Biografisch Woordenboek (geraadpleegd op 01-03-2011).

General

De collectie kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De collectie is niet geïnventariseerd.

Deze collectiebeschrijving is tot stand gekomen in het kader van het project Online inventarissen van Nederlands-Joodse archiefcollecties. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse studies. In het kader van dit project is de collectie in 2011 passief geconserveerd.

Title
Inventaris van de collectie correspondentie tussen N.H. van Biema en M. Steinschneider (1858-1864)
Author
C.T. Fruchaud en R. Boertjens, 2010
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland