Skip to main content

Collectie J.R.A. Schouten

 Collection
Identifier: UBA33

Scope and Contents

De collectie bevat 670 titels – in het Nederlands, Duits, Engels en Frans – betreffende technische procédés, fotoapparatuur, inrichting van een fotografisch atelier en materialen. Deze uitgaven verschenen merendeels rond 1900; de vroegste publicatie in deze collectie dateert van 1864, de laatste uit 1922.

De collectie bevat tevens een meter brochures en folders van Europese firma's op het gebied van de fotografie. Daaronder zijn klinkende namen als Agfa, Eastman, Gevaert, Ilford, Ivens, Kodak, Nettel, Perscheid en Platinotype. Verder is er een halve meter tentoonstellingscatalogi uit binnen- en buitenland.

Dates

  • 1864-1922

Creator

Language of Materials

Nederlands, Duits, Engels en Frans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het reclamemateriaal en de tentoonstellingscatalogi in deze collectie worden alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

J.R.A. Schouten werd op 24 augustus 1874 in Amsterdam geboren. In 1894 trad hij in dienst van de Amsterdamse Boek-, Kunst- & Handelsdrukkerij v/h Gebroeders Binger, waar hij in 1907 werd benoemd tot adjunct-directeur. In 1919 ging deze firma op in de Vennootschap Vereenigde Drukkerijen Roeloffzen-Hübner & Van Santen en Gebroeders Binger, eveneens in Amsterdam gevestigd. In deze vennootschap behield Schouten de functie van adjunct-directeur.

Schoutens belangstelling voor de fotografie komt ook tot uiting in het hoofdredacteurschap van het viertalige fotografisch maandblad Camera obscura (1899-1901). Vanaf 1900 was hij tevens hoofdredacteur en uitgever van het fototijdschrift Lux (1889-1927).

Extent

670 items

1.5 meter

Abstract in Dutch

Een door de uitgever J.R.A. Schouten verzamelde collectie van 670 boeken en tijdschriften betreffende fotografische procédés, fotoapparatuur, inrichting van een fotografisch atelier en dergelijke. Verder tentoonstellingscatalogi, brochures en reclamemateriaal van leveranciers van fotoapparatuur.

Abstract in English

A collection of 670 books and periodicals about the technical aspects of photography, photographic equipment, the design of a photographic studio etc. The collection also consists of exhibition catalogues; brochures and advertising material of suppliers of photographic equipment. The collection was brought together by the publisher J.R.A. Schouten.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.
  2. De plaatsingslijst op de cassettes met reclameuitgaven en tentoonstellingscatalogi, is beschikbaar bij de balie van de Onderzoekzaal.
  3. Catalogus Photografie (Collectie Schouten). [Amsterdam, overdruk Lijst van aanwinsten, 1933].
  4. Zie ook: Systematische catalogus van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam, rubriek Ol I.

Immediate Source of Acquisition

In 1922 is de collectie door de Universiteitsbibliotheek gekocht van J.R.A. Schouten.

Appraisal

De collectie is van belang voor de bestudering van de ontwikkeling van de fotografie na haar uitvinding in de eerste helft van de negentiende eeuw.

Accruals

De collectie is compleet overgedragen; aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

In de Universiteitsbibliotheek bevinden zich verwante en meer recente publicaties over fotografische technieken, materialen en apparatuur.

Bibliography

  • Karakterschets J.R.A. Schouten. In: De Hollandsche revue 19 (1914), p. 169-175.

General

De boeken en tijdschriften uit deze collectie kunnen worden aangevraagd met behulp van de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam. Het reclamemateriaal en de tentoonstellingscatalogi kunnen worden aangevraagd bij de balie van de Onderzoekzaal. Vermeld dient te worden: Collectie J.R.A. Schouten, cassette-nummer.

Processing Information

De boeken zijn niet als collectie bijeen geplaatst en – nog zonder collectieaanduiding – itemgewijs ontsloten in de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam. Op de cassettes met reclameuitgaven en tentoonstellingscatalogi, die respectievelijk alfabetisch op firmanaam staan en chronologisch zijn geordend, is een plaatsingslijst gemaakt.

Title
Inventaris van de collectie J.R.A. Schouten (1864-1922)
Author
A.C. Balsem
Date
2006
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland