Skip to main content

Collectie Amstelodamica van A.M. van de Waal

 Collection
Identifier: UBA209

Scope and Contents

De collectie bestaat onder andere uit publicaties (ca. 2000). Deze handelen over Amsterdam of spelen zich in Amsterdam af. Daarnaast bevat de collectie kaarten en plattegronden (ca. 150), prenten (ca. 150), foto's en prentbriefkaarten (ruim 2800) en brochures en krantenknipsels (ca. 150 archiefdozen) betreffende Amsterdam in de periode circa 1600-1970.

Dates

  • 1600-1970

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is gedeeltelijk gedigitaliseerd en online raadpleegbaar via de Beeldbank van het Allard Pierson. Alleen de niet-gedigitaliseerde originele documenten worden ter inzage gegeven.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal in deze collectie wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Antonie Marinus van de Waal (1890-1968) werd geboren in Arnhem, maar woonde vanaf zijn tiende jaar in Amsterdam. Sedert zijn jeugd, toen hij begon met krantenknipsels, bouwde hij aan zijn collectie Amstelodamica. Van de Waal was archivaris van De Nederlandsche Bank. Hij stond met diverse verzamelaars in contact, zoals J. van Eck, die op hetzelfde gebied actief was. Van de Waal was onder andere secretaris van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap te Amsterdam en conservator van de Atlas van dit genootschap. Hij was voorzitter van de Vereniging voor Heemkennis 'Ons Amsterdam', tevens redactielid en medeoprichter van het tijdschrift Ons Amsterdam, en schrijver van vele publicaties over de stad.

Extent

ca. 5000 items

Abstract in Dutch

De archivaris en verzamelaar A.M. van de Waal (1890-1968) bracht tijdens zijn leven de grootste particuliere verzameling over Amsterdam bijeen. De collectie bestaat uit boeken, brochures, kaarten, plattegronden, prenten, foto's, prentbriefkaarten en krantenknipsels betreffende Amsterdam uit de periode ca. 1600-1970.

Abstract in English

During his life the archivist and private collector A.M. van de Waal (1890-1968) compiled the largest private collection about Amsterdam. It consists of books, maps, floor plans, prints, photographs, picture postcards, brochures and newspaper clippings from the period ranging between about 1600 and 1970.

Arrangement

De oorspronkelijke ordening naar onderwerp van de verzamelingen kaarten, foto's, prentbriefkaarten en brochures en dergelijke is goeddeels gehandhaafd.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus D'Ailly, Lijst van publikaties waarin opgenomen Catalogus van de Collectie A.M. van de Waal, afl. 1-16, 1970-1977. (Doorschoten exemplaar, op de Kaartenzaal aanwezig.)
  2. Fichecatalogus op de boeken uit de collectie van A.M. van de Waal (op de Kaartenzaal aanwezig).
  3. Handgeschreven register op de verzameling brochures e.d. van A.M. van de Waal (op de kamer van de conservator).

Immediate Source of Acquisition

De collectie werd in 1969 door de Universiteitsbibliotheek aangekocht van zijn erfgenamen, waarbij afgesproken werd dat ook de doubletten bewaard zouden worden.

Appraisal

De collectie is van belang voor onderwijs en onderzoek met betrekking tot (de geschiedenis van) Amsterdam.

Accruals

De collectie is compleet overgedragen; aanvullingen zijn niet te verwachten.

Existence and Location of Copies

De collectie is deels gedigitaliseerd en raadpleegbaar via de Beeldbank van het Allard Pierson.

Related Materials

De Universiteitsbibliotheek (UvA) bezit een uitgebreide collectie Amstelodamica, waaronder boeken, kaarten en prenten.

Separated Materials

Andere belangrijke collecties Amstelodamica bevinden zich bij het Stadsarchief Amsterdam en bij het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap te Amsterdam, in de vorm van de Amsterdamse Atlas van Jacobus van Eck.

Bibliography

  • J.H. Kruizinga. Amsterdam in de Universiteitsbibliotheek. Tentoonstelling van collectie A.M. van de Waal en andere verzamelingen. In: Ons Amsterdam (1979), p. 246-248.
  • J.H. Kruizinga. Een liefde in boekvorm. In: Ontmoetingen met verzamelaars. Neerbosch: Neerbosch' Uitgeverij, [1953], p. 25-31.

General

De boeken kunnen worden aangevraagd met behulp van de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

De prenten, prentbriefkaarten en foto's kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

De kaarten kunnen worden aangevraagd bij de balie van de Onderzoekzaal.

Processing Information

De boeken zijn ontsloten via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam. Van de verzameling brochures en dergelijke bestaat een handgeschreven alfabetisch register van A.M. van de Waal.

Title
Inventaris van de collectie Amstelodamica van A.M. van de Waal (1600-1970)
Author
J.W.H. Werner
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland