Skip to main content

Archief van de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren

 Fonds
Identifier: UBA243

Scope and Contents

Het archief geeft – hoewel niet systematisch opgebouwd en bijgehouden – inzicht in de organisatie, onder meer met betrekking tot de oprichting en samenstelling van de vereniging. Het grootste deel bestaat evenwel uit verslagen van ledenvergaderingen en uit correspondentie over de verschillende taken en activiteiten van de vereniging, zoals het organiseren van vakcursussen, (verkoop)tentoonstellingen en van beurzen, het samenstellen van veilingcatalogi en het beoordelen van potentiële lidmaten. Van de overige activiteiten die gedocumenteerd zijn in het archief, mogen de Hertzberger prijs en het jubileum in 1995 niet onvermeld blijven. Daarnaast illustreert een aanzienlijk aantal stukken de voortrekkersrol van de NVvA bij de oprichting van de ILAB en bij de organisatie van de ILAB-beurzen en -congressen. Over andere beurzen als de International Antiquarian Book Fairs, met name van het 32e congres en de aansluitende antiquarenbeurs in 1994, is ook veel materiaal in het archief terug te vinden.

Dates

  • 1935-2000

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Engels, Frans en Duits

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren (NVvA) is in 1935 opgericht op initiatief van antiquaar en veilinghouder Menno Hertzberger om de handel in oude boeken en prenten te bevorderen. Aanvankelijk door het organiseren van boekententoonstellingen, zoals de expositie 'Het oude boek' in 1936. Een tweede volgde in 1939. Ook in 1954 en 1956 werden tentoonstellingen georganiseerd. Ook gaf de vereniging verschillende tijdschriften uit en organiseerde ze vanaf 1947 met horten en stoten de zogenaamde Vakcursus voor antiquaren, eerst met lessen aan de Amsterdamsche Grafische School, vanaf 1951 als schriftelijke cursus. De NVvA speelde een belangrijke rol bij de organisatie van het eerste internationale antiquarencongres in 1947, die de aanzet vormde voor de oprichting van de International League of Antiquarian Booksellers (ILAB) een jaar later. Vanaf 1980 werden ook de European Antiquarian Book Fairs georganiseerd. In 1963 werd, ter gelegenheid van Hertzbergers vijfenzestigste verjaardag, de Menno Hertzberger Prijs ingesteld, een driejaarlijkse prijs voor bibliografisch werk. Tot in de jaren zestig zou Hertzberger zijn stempel op de vereniging blijven drukken.

Extent

ca. 5 meter

Abstract in Dutch

Het archief van de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren (1935-2000) is weliswaar fragmentarisch overgeleverd maar geeft toch een goed beeld van de geschiedenis van de NVvA, onder andere van haar rol bij de oprichting van de internationale organisatie van antiquaren ILAB.

Abstract in English

The archive of the Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren (Dutch Association of Antiquarian Booksellers, 1935-2000), has only been partly preserved, but gives a good impression of the history of the NVvA, including its involvement in establishing the International League of Antiquarian Booksellers (ILAB).

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Het archief is ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de vereniging in 1995 overgedragen.

Accruals

Er zijn geen afspraken over aanvullingen van het archief.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam beheren ook de archieven van Menno Hertzberger en van de International League of Antiquarian Booksellers .

Bibliography

  • Nop Maas en F.W. Kuyper (red.). Offeren aan Mercurius en Minerva. Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren 1935-1995. Amsterdam, 1995.

Processing Information

In 1995 is een eerste, voorlopige inventaris van het archief gemaakt door Nop Maas, ten behoeve van een jubileumpublicatie. In 2016 is deze inventaris herzien.

Title
Inventaris van het archief van de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren (1935-heden)
Author
R.F.A. Kuijpers
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland