Skip to main content

Archief van de Haarlemse Boekverkopersvereniging

 Fonds
Identifier: UBA239

Scope and Contents

Het archief bevat vergaderstukken van de ledenvergadering van 1927 tot 1985. De financiële administratie is lacuneus bewaard. Er zijn stukken aanwezig over de organisatie van activiteiten in het kader van de Kinderboekenweek tussen 1962 en 1968 en over de organisatie van de Boekenweek van 1939 en 1940.

Dates

  • 1927-1985

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Haarlemse Boekverkopersvereniging is opgericht 4 november 1926 met het doel de onderlinge samenwerking te bevorderen en de belangen van de leden te behartigen. In 1974 trad de Haarlemse Boekverkopersvereniging als Kring Kennemerland toe tot de Nederlandse Boekverkopersbond. Sinds 1984 zijn er wegens het sterk teruglopende ledenbestand door de vereniging geen activiteiten meer ontplooid.

Extent

ca. 0,5 meter

Abstract in Dutch

De Haarlemse Boekverkopersvereniging is opgericht in 1926. Het archief bevat vooral vergaderstukken van de ledenvergadering en enige financiële administratie. In 1974 is de vereniging als Kring Kennemerland toegetreden tot de Nederlandse Boekverkopersbond. Sinds 1984 ontplooit de vereniging geen activiteiten meer.

Abstract in English

The Haarlem Booksellers association was founded in 1926. The archive contains minutes of members' meetings and some financial documents. In 1974 the association became the Kring Kennemerland of the Dutch Booksellers Association. Since 1984, the association has not organized any further activities.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Een inventaris van het archief is beschikbaar in het collectiedossier.

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. Het archief van de Haarlemse Boekverkopersvereniging is in 1987 verworven.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . Bij de Bijzondere Collecties bevindt zich ook het archief van de Nederlandse Boekverkopersbond.

Separated Materials

Het Letterkundig Museum in Den Haag beheert brieven van Em. Querido's uitgeverij aan de Haarlemse Boekverkopersvereniging.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Bij de inventarisatie is het archief ontdubbeld en zijn metalen bindmaterialen verwijderd.

Title
Inventaris van het archief van de Haarlemse Boekverkopersvereniging (1927-1985)
Author
N. van den Eijnde
Date
2012
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland