Skip to main content

Archief van Menno Hertzberger

 Fonds
Identifier: UBA235

Scope and Contents

De collectie bevat zowel het bedrijfsmatige als het persoonlijke archief van de antiquaar Menno Hertzberger. De collectie beslaat vrijwel de gehele 20e eeuw maar de nadruk ligt op de periode van de Tweede Wereldoorlog tot het overlijden van Hertzberger in 1982. Het archief bevatte ook een kast met systeemkaarten met documentatie over antiquarische boeken.

Dates

  • 1897-1982
  • Majority of material found within 1945-1970

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Frans, Duits, Engels en Hebreeuws

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Menno - Menachem ben Juda - Hertzberger werd op 1 oktober 1897 in Sneek geboren. Zijn familie kwam oorspronkelijk uit Krefeld in Duitsland en had zich in het begin van de 19e eeuw in Nederland gevestigd.

Op 17 mei 1920 opende Menno Hertzberger een antiquariaat met een mondiale inslag, genaamd het Internationaal Antiquariaat en Moderne Boekhandel, gevestigd op Singel 364 te Amsterdam. In 1935 verplaatste hij zijn zaak naar Keizersgracht 610. Dit bedrijf zou de rol van boekhandel, antiquariaat en veilinghuis gaan vervullen, waarbij de twee laatst genoemde activiteiten de belangrijkste waren. In 1960 ging het bedrijf samen met A.L. van Gendt en werd in 1968 voortgezet als A.L. van Gendt & Co. Menno Hertzberger zette in hetzelfde jaar onder eigen naam zijn werkzaamheden als antiquaar voort in Baarn.

In 1925 was Hertzberger nauw betrokken bij de oprichting van het Nederlandsch Verbond van Boekenvrienden en trad toe tot het bestuur. In 1935 was hij medeoprichter van en drijvende kracht achter de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren, in het bestuur waarvan hij een aantal functies bekleedde. In 1948 was hij ook betrokken bij de oprichting van de International League of Antiquarian Booksellers (ILAB), waarvan hij tevens bestuurslid werd.

Als uitgever publiceerde hij de standaardwerken Dutch and Flemish etchings, engravings and woodcuts ca. 1450-1700 en German engravings, etchings and woodcuts van F.H.W. Hollstein.

Hij overleed op 26 april 1982 in zijn woonplaats Baarn.

Extent

12 meter

Abstract in Dutch

Het persoonlijke en bedrijfsmatige archief van de antiquaar Menno Hertzberger met nadruk op de periode na de Tweede Wereldoorlog tot het overlijden van Hertzberger in 1982. Hertzberger was antiquaar, uitgever en veilinghouder te Amsterdam en (mede)oprichter van diverse invloedrijke organisaties. Het archief biedt evenzeer inzicht in het persoonlijke leven van Hertzberger als in de bedrijfsvoering van de firma.

Abstract in English

The personal and commercial files of antiquarian Menno Hertzberger with an emphasis on the period from World War II to the death of Hertzberger in 1982. Hertzberger was an antiquarian, publisher and auctioneer in Amsterdam en (co-)founder of various influential institutions. The archive provides insight in both Hertzberger's personal and commercial life.

Arrangement

Het gehele, ongeordende archief was in 2010 ten behoeve van deze collectiebeschrijving voorlopig thematisch ingedeeld in stukken van persoonlijke aard, brieven, gedrukte items, catalogi, objecten, stukken betreffende de Hertzbergerprijs en de handbibliotheek.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. De datum van de verwerving van dit archief is onbekend.

Appraisal

Er heeft geen selectie plaatsgevonden.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen. Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. In de collectie prospectussen en personalia van de Bijzondere Collecties bevindt zich bedrijfsdocumentatie van de firma. Tot de Bibliotheek van het Boekenvak behoort ook ca. 4 meter handbibliotheek van Hertzberger.

Bibliography

  • Menno Hertzberger. Boeken, veel boeken en mensen. Herinneringen aan Internationaal Antiquariaat Menno Hertzberger, 1920-1970. Nijmegen, 2008.
  • Menno Hertzberger. Flashbacks. [Amsterdam, 1981].

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De antiquariaatscatalogi zijn gevoegd bij de collectie antiquariaatscatalogi van de Bibliotheek van het Boekenvak; de veilingcatalogi – vrijwel uitsluitend handexemplaren – zijn geplaatst bij de veilingcatalogi van dezelfde bibliotheek. In 2016 is het archief opnieuw geordend en ontsloten middels een inventaris. Hierin zijn ook de catalogi opgenomen. De systeemkaarten zijn in 2022 omgepakt in daarvoor bestemde archiefdozen.

Title
Inventaris van het archief van Menno Hertzberger (1897-1982)
Author
T.G.W.H. Dijkstra, R.F.A. Kuijpers
Date
2011
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
herziene versie 2022

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland