Skip to main content

Archief van de Uitgeverij Haentjens Dekker en Gumbert

 Fonds
Identifier: UBA227

Scope and Contents

Het archief bestaat voornamelijk uit dossiers per uitgave, per auteur of per onderwerp. Daarnaast zijn er boekhoudkundige stukken, correspondentie en manuscripten.

Dates

  • 1951-1979

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits en Frans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Rijnardus Willem Haentjens Dekker is begonnen bij Boekhandel en Uitgeverij A.A.M. Stols te Maastricht. Hij werd de vennoot van A.A.M. Stols toen die in een financiƫle crisis zat. Het was de bedoeling dat Haentjens Dekker de uitgeverij zou omvormen tot een uitgeversbedrijf dat voornamelijk boeken voor het grote publiek in forse oplagen zou uitbrengen. Het lukte echter niet om de gepleegde investeringen in winst om te zetten. Met ingang van 1938 werd de vennootschap in een sfeer van ruzie en wederzijds wantrouwen ontbonden, waarbij Haentjens Dekker de beschikking kreeg over een groot deel van het fonds dat gedurende zijn samenwerking met Stols tot stand was gekomen. Daarna richtte R.W. Haentjens Dekker zijn eigen bedrijf op: R.W. Haentjens Dekker, ook bekend als De Windroos te Amsterdam. Vanaf 1959 ging hij samenwerken met H.L. Gumbert van Uitgeverij J.L. Beijers onder de naam Haentjens Dekker & Gumbert te Utrecht. In 1979 werd het bedrijf beƫindigd vanwege de hoge leeftijd van beide heren; een opvolger was niet te vinden. Er zijn nog archiefstukken van na 1979 die betrekking hebben op de voorraad en het fonds van de Uitgeverij Haentjens Dekker & Gumbert. Waarschijnlijk werden die nog in het gezamenlijke pand van Uitgeverij Haentjens Dekker & Gumbert en het Antiquariaat en veilinghuis J.L. Beijers bewaard. De administratie werd waarschijnlijk gevoerd door Nel Franco-Schinkel. Zij was naast Edgar Franco en Hans Ludwig Gumbert vanaf 1964 tot haar dood in 2003 mede-directeur-vennoot van Antiquariaat en veilinghuis J.L. Beijers.

Extent

3 meter

Abstract in Dutch

Tussen 1959 en 1979 voerden R.W. Haentjens en H.L. Gumbert samen de wetenschappelijke uitgeverij Haentjens Dekker & Gumbert. De uitgeverij was gevestigd in Utrecht in het pand van Antiquariaat en veilinghuis J.L. Beijers, waar Gumbert eveneens in dienst was. Het archief bestaat voornamelijk uit dossiers met betrekking tot uitgegeven titels.

Abstract in English

Between 1959 and 1979 R.W. Haentjens and H.L. Gumbert together ran the academic publishing firm Haentjens Dekker & Gumbert. The firm was located in Utrecht on the premises of J.L. Beijers. Gumbert also worked for this rare book dealer and auction house. The archive mainly includes files relating to published titles.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is waarschijnlijk in 2008 verworven, tegelijk met het archief van de firma Beijers.

Accruals

Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

De Bijzondere Collecties beheren ook het archief van het Antiquariaat en veilinghuis J.L. Beijers . Gumbert werkte bij beide bedrijven.

Bibliography

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is geordend en beschreven in een archiefinventaris.

Title
Inventaris van het archief van de Uitgeverij Haentjens Dekker & Gumbert (1951-1979)
Author
Chantal Hofmeester
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland