Skip to main content

Archief van Jacob Dijkstra

 Fonds
Identifier: UBA225

Scope and Contents

Het archief bestaat hoofdzakelijk uit de financiële administratie. Afgezien van enkele loonboeken bevat het uitsluitend grootboeken, verkoopboeken en andere boeken van de boekhouding. Ondanks het feit dat het archief zo niet compleet is, is er voldoende uit op te maken over het functioneren en de activiteiten van de uitgeverij. Zo wijst de complexe structuur van de boekhouding op een professionele organisatie met een landelijk netwerk van verkopers en vertegenwoordigers. Hun overzichten geven inzicht in de verkoopcijfers, in de titels uit het fonds, en in de clientèle, de afnemers van de uitgaven, waaronder zowel boekhandels als scholen worden aangetroffen.

Dates

  • 1931-1971

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Uitgeverij Jacob Dijkstra is in 1924 opgericht als uitgeverij en drukkerij van schoolboeken en school- of wandplaten. De uitgeverij heeft tot 1990 een aantal naamswijzigingen ondergaan tot ze de uiteindelijke naam Jacob Dijkstra Educatieve Uitgeverij kreeg. Onder die naam maakte de uitgeverij deel uit van Wolters Noordhoff, en als onderdeel van Noordhoff Uitgevers (sinds 2008) is ze lid van de brancheorganisatie Groep Educatieve Uitgeverijen (GEU). De uitgeverij was en is vooral bekend van haar schoolwandkaarten en -platen. De broer van oprichter Jacob Dijkstra, S.J.P. Dijkstra (1900-1974), richtte in 1931 in Zeist eveneens een uitgeverij op, ook gespecialiseerd in publicaties voor het onderwijs.

Extent

ca. 3 meter

Abstract in Dutch

Het archief van de uitgeverij Jacob Dijkstra (1924-heden) bevat de financiële administratie van deze educatieve uitgeverij.

Abstract in English

The archive of the publishing firm of Jacob Dijkstra (1924-present) contains the financial accounts of this educational publisher.

Arrangement

Van de inventaris zal een digitale versie beschikbaar worden gesteld.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. Dit archief is rond 1996 verworven.

Accruals

Het archief is volledig overgedragen.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . In de collectie prospectussen en personalia van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is een verzameling bedrijfsdocumentatie over de AP-Boekhandels aanwezig.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De inventaris is een bewerking van de inventarisatie die door de Woltersgroep in 1995 is gemaakt ten tijde van de overdracht aan de KVB. Deze is aangepast aan de normen voor archiefbeschrijving van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Title
Inventaris van het archief van de uitgeverij Jacob Dijkstra (1924-heden)
Author
R.F.A. Kuijpers
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland