Skip to main content

Archief van de uitgeverij Van Breda

 Fonds
Identifier: UBA216

Scope and Contents

Het archief bestaat uit financiële administratie, fondsboeken, drukplaten waaronder een van het logo van de uitgeverij, krantenknipsels, brieven (onder andere van en aan Het Parool), maar ook veel persoonlijke stukken en een deel van de handbibliotheek. Verder zijn er veel (ontwerpen voor) tekeningen alsmede vouwmodellen. Doordat de uitgeverij een familiebedrijf was, zijn bedrijfsmatige en persoonlijke onderdelen van het archief niet goed te scheiden.

Dates

  • 1923-1992
  • Majority of material found within 1946-1978

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels en Duits

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Catharina van Breda-de Vries werd geboren in 1912 te Coevorden. Zij trouwde met beeldend kunstenaar Aart van Breda (1913 – 1972) en in 1946 begonnen zij samen uitgeverij Van Breda C.V. in de Nicolaas Maesstraat 70 te Amsterdam. Later verhuisden zij naar Prinsengracht 856 te Amsterdam. Vanaf 1950 begon deze uitgeverij echt gezicht te krijgen en ontwikkelden zij een fonds van voornamelijk kinderboeken. Een deel van het fonds werd gevormd door zelf geschreven en geïllustreerde werken van Aart van Breda. Daarnaast verschenen vele vertalingen van buitenlandse kinderboeken bij hen (vaak door henzelf vertaald onder de naam A.C. Tholema). Met name klassieke Engelse en Amerikaanse kinderboeken verschenen bij de uitgeverij. In 1952 verhuisden Catharina en Aart van Breda met hun uitgeverij naar Hulshorst.

De heer en mevrouw van Breda kozen en beoordeelden samen de boeken uit hun fonds. Verder was Catharina van Breda vooral gericht op de zakelijke kant (en de vertalingen) en deed haar man (naast zijn auteurschap) de creatieve kant: de gehele visualisatie. Catharina en Aart van Breda kozen ervoor om hun uitgeverij relatief klein te houden. In 1972, toen Aart van Breda overleden was, werd de uitgeverij overgedragen aan Uitgeverij Ploegsma. In 1992 overleed Catharina van Breda te Hulshorst.

Extent

ca. 4 meter

174 items

Abstract in Dutch

Uitgeverij Van Breda was een familiebedrijf van Aart van Breda (1913-1972) en zijn vrouw Catharina van Breda-de Vries (1912-1992), gespecialiseerd in kinderboeken. De boeken werden voornamelijk uit het Engels vertaald, maar Aart van Breda schreef en illustreerde zelf ook kinderboeken. Catharina van Breda deed vooral de zakelijke kant van het bedrijf. Het archief bestaat uit financiële administratie, fondsboeken, correspondentie, personalia, tekeningen en vouwmodellen.

Abstract in English

Van Breda was a family publishing company of Aart van Breda (1913 – 1972) and his wife Catharina van Breda-de Vries (1912 – 1992). Their list consisted mainly of children's books, which they translated (mainly from English), but Aart van Breda also wrote and illustrated children's books himself. Catharina van Breda concerned herself mainly with the business side of the company. The archive consists mainly of financial administration, books of their list, correspondence, personal documents, drawings and folding models.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. Dit archief werd in 1992 verworven door schenking door Catharina van Breda.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen. Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . In de collectie prospectussen en personalia van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is een verzameling bedrijfsdocumentatie over de uitgeverij Van Breda aanwezig.

Separated Materials

Correspondentie van de uitgeverij Van Breda met Uitgeverij Em. Querido (1954-1955), Van Loghum Slaterus' Uitgeversmaatschappij Arnhem (1946) en Jan Greshoff (1946) bevindt zich in Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Bibliography

  • Pieter A. Scheen. Lexicon Nederlandse beeldende kunstenaars. 1750-1950, 2e dr. 's-Gravenhage, 1994.
  • K. Absillis. Onze verwondering is ergernis geworden. In: ZL. Literair-historisch tijdschrift 9 (2010), nr. 3 (juli-sept), p. 162-177.

Processing Information

In 1992/1993 is door Frans van der Most in het kader van een stage een inventaris van het archief gemaakt. De bijbehorende boeken zijn ontsloten in de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van het archief van de uitgeverij Van Breda (1923-1992)
Author
Jente Snellen, A.W.F. van der Meer
Date
2015
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 2010, tweede herziene versie 2015

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland