Scope and Contents
Het archief van het familiebedrijf bevat circa 19 meter voorbeeldexemplaren en rekeningen van geleverd drukwerk. Daarnaast zijn correspondentie, de financiële verantwoording, de financiële administratie, waaronder complete series ingekomen en uitgaande facturen en giro- en bankafschriften, reclamemateriaal en persoonlijke papieren van de familie Jesse bewaard.
Dates
- 1748-1976
- Majority of material found within 1920-1970
Creator
- Johannes Jesse (Firm : Amsterdam, Netherlands) (Organization)
Language of Materials
Nederlands
Conditions Governing Access
Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
In 1888 opende Johan Jesse op de Nieuwezijds Voorburgwal 160 te Amsterdam een drukkerij en kantoorboekhandel. Onder leiding van Johannes Jesse sr. floreerde het bedrijf door de uitvinding van losbladige zakboekjes, die de drukkerij in vele varianten aanbood. Verder drukte het bedrijf vooral uitnodigingen, reclamedrukwerk en geboortekaartjes. In 1926 werd de drukkerij omgezet in een naamloze vennootschap. J. Jesse jr. werd benoemd tot directeur, Jesse sr. werd commissaris. Na het overlijden van J. Jesse sr. in 1941 werden G.A. Jesse en S.W Jesse-Maini benoemd tot commissarissen.
De drukkerij is vooral bekend geworden door haar medewerking aan Het (illegale) Parool in het laatste jaar van de Duitse bezetting. Vanwege deze hulp hield het bedrijf ook na de oorlog een goede band met de krant. Tot de opheffing van het bedrijf drukte ze uitnodigingen en aankondigingen voor de krant.
De drukkerij was sterk verbonden met Amsterdam. Behalve voor Het Parool werd sinds het begin van de jaren 1930 drukwerk verzorgd voor de voetbalclub A.F.C. Ajax.
Na de oorlog stelde de drukkerij tevens ruimte en materiaal beschikbaar aan hobbydrukkers. Zo maakten in de jaren 1960 het drukkerscollectief Typotent en de Zondagsdrukkers gebruik van het materiaal van het bedrijf.
Vanaf de jaren vijftig van de 20e eeuw ging het bergafwaarts met de drukkerij door gebrek aan investeringen in bedrijfsvernieuwingen. Aanvankelijk kon de drukkerij nog blijven bestaan door een lening van de Stichting Het Parool. Het bleef echter slecht gaan met het bedrijf en na het overlijden van de laatste in het bedrijf nog actieve Jesse is het bedrijf in 1976 opgeheven.
Extent
ca. 40 meter
Abstract in Dutch
De drukkerij Joh. Jesse (1888-1976) was gevestigd in Amsterdam. Zij was aanvankelijk gespecialiseerd in kantoorboeken, losbladige zakboekjes en klein gelegenheidsdrukwerk. Tijdens het laatste jaar van de Duitse bezetting drukte Jesse Het (illegale) Parool. Tevens verzorgde Jesse drukwerk voor de voetbalclub A.F.C. Ajax. Het archief bestaat voor een groot deel uit financiële administratie en enveloppen met voorbeeldexemplaren van drukorders.
Abstract in English
The printing office Johannes Jesse (1888-1976) was established in Amsterdam. At first it specialized in office books, loose-leaf notebooks and small occasional printed matter. In the last year of the German occupation Jesse printed the (illegal) newspaper Het Parool. Besides this, Jesse printed for the Dutch football club A.F.C. Ajax. The archive consists for a large part of financial documents and envelopes with examples of printing orders.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Immediate Source of Acquisition
Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. De datum van verwerving is onbekend.
Accruals
Het archief is compleet overgedragen. Aanvullingen zijn niet te verwachten.
Separated Materials
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie bezit drukproeven, eerste drukken en ontwerptekeningen door Hilda van Norden van Het Parool, afkomstig van G.A. Jesse, en oproepen voor het afhalen stamkaarten voor leden van familie Jesse.
Het Verzetsmuseum Amsterdam bezit twee kasboeken van de drukkerij uit de periode juli 1941 tot en met oktober 1943, een circulaire uit 1895 met de aankondiging dat Drukkerij Joh. Jesse overgegaan is op stoomaandrijving, oningevulde persoonsbewijzen die zouden zijn afgegeven door het Zweedse consulaat in Parijs, een archiefkast met drukwerk vanaf ca. 1960 en een drukpers afkomstig uit de drukkerij Jesse.
Bibliography
- 1888-1968. Uitgave ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van Drukkerij Jesse en ter gelegenheid van een feestelijke heropening van Jesse's (kantoor)boekhandel, met een bijdrage van Simon Carmiggelt. [Amsterdam, 1968]. .
General
Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.
- Title
- Inventaris van het archief van de drukkerij Johannes Jesse (1888-1976)
- Author
- M.L. Vos en V. van Bodegom
- Date
- 2010
- Description rules
- Describing Archives: A Content Standard
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland