Skip to main content

Archief van de Commissie tot Voorbereiding der Plannen voor den Stichting van een HBS op Joodschen Grondslag

 Fonds
Identifier: UBA187

Scope and Contents

Het archief bestaat uit de notulen van de commissie en enkele ingekomen brieven.

Dates

  • 1908

Creator

Language of Materials

Nederlands en Hebreeuws

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Op initiatief van de Vergadering van opperrabbijnen in Nederland werd op 12 januari 1908 de 'Commissie tot Voorbereiding der Plannen voor den Stichting van een HBS op Joodschen Grondslag' benoemd. Onder voorzitterschap van opperrabbijn Izak Juda Palache (1858-1926) moest de commissie de mogelijkheden onderzoeken om te komen tot middelbaar onderwijs op joodse grondslag. Een half jaar later, in een tweede bijeenkomst van de Vergadering van opperrabbijnen, werd het rapport van de commissie besproken. Tijdens deze bijeenkomst werden de statuten van een op te richten vereniging met de naam 'Emoenoh Wodangas' (Geloof en kennis) vastgesteld en werd een curatorium benoemd, dat de werkzaamheden van de commissie overnam om de plannen nader uit te werken.

Extent

0.01 meter

Abstract in Dutch

De Commissie werd op initiatief van de Vergadering van opperrabbijnen in Nederland op 12 januari 1908 benoemd om, onder voorzitterschap van opperrabbijn Izak Juda Palache (1858-1926), de mogelijkheden te onderzoeken om te komen tot de inrichting van joods middelbaar onderwijs. In het archief bevinden zich de notulen van de commissie en enkele ingekomen brieven.

Abstract in English

The Committee was appointed on 12 January 1908, at the initiative of the Conference of Chief Rabbis in the Netherlands. The committee was chaired by Chief Rabbi Izak Juda Palache (1858-1926) and charged with investigating the possibility of establishing Jewish secondary schools. The archive contains the minutes of the committee and several incoming letters.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief werd verworven door de Bibliotheca Rosenthaliana, die onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Nadere gegevens zijn niet beschikbaar.

Appraisal

Dit archief geeft nader inzicht in de geschiedenis van het joods voortgezet onderwijs in Nederland.

Accruals

Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Het archief van de commissie maakt deel uit van de Bibliotheca Rosenthaliana .

Bibliography

  • Jozeph Michman, Hartog Beem en Dan Michman. Pinkas. Geschiedenis van de joodse gemeenschap in Nederland. Amsterdam, 1999, p. 87 en 132.
  • M. Rietveld-Van Wingerden. A dangerous age? Secondary education and moral-religious training: the case history of Dutch Jewish secondary education 1880-1940. In: Journal of Beliefs & Values 24 (2003), nr. 1, p. 27-38.
  • [Binnenland]: Amsterdam. In: Nieuw Israelitisch Weekblad (1908), nr. 6, p. [2e bl. 2].
  • [Binnenland]: Amsterdam. In: Nieuw Israelitisch Weekblad (1908), nr. 3, p. 2.

General

De collectie kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is niet geïnventariseerd.

Deze archiefbeschrijving is tot stand gekomen in het kader van het project Online inventarissen van Nederlands-Joodse archiefcollecties. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse studies. In het kader van dit project is het archief in 2010 passief geconserveerd.

Title
Inventaris van het archief van de Commissie tot Voorbereiding der Plannen voor den Stichting van een HBS op Joodschen Grondslag (1908)
Author
C.T. Fruchaud en R. Boertjens, 2010
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland