Skip to main content

Archief van Eduard Pool

 Fonds
Identifier: UBA186

Scope and Contents

Het archief van Eduard Pool bestaat in de eerste plaats uit correspondentie met diverse afdelingen van de Nederlandse Zionisten Bond (NZB) en persoonlijke correspondentie. Daarnaast bevindt zich in het archief een aantal programma's, uitnodigingen, circulaires, krantenknipsels uit Twentse dagbladen en dergelijke betreffende verschillende verenigingen uit Hengelo en omgeving. Een deel hiervan is opgenomen in een plakboek van J. de Vries uit Amsterdam. Ten slotte zijn er twee schriften met de kronieken van de toneelvereniging De Harmonie uit Hengelo uit de periode 1891-1896.

Dates

  • 1891-1940

Creator

Language of Materials

Nederlands, Hebreeuws, Duits en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Eduard Pool werd op 15 juni 1874 in Hengelo geboren. Zijn vader Nathan Pool (1818-1888) was koopman en stichter van de synagoge in Hengelo. Zijn moeder Jette Meijer (1834-1928) was afkomstig uit Duitsland. Op zeventienjarige leeftijd ging Eduard werken in de zaak van zijn vader die een kleinhandel in manufacturen had. Twee jaar later begon Pool zijn eigen bedrijf, een kunstweverij waar etiketten en naambanden werden gefabriceerd. Tien jaar later werd dit bedrijf een naamloze vennootschap en kreeg het de naam N.V. Nederlandse Kunstweverij. Daarnaast was Pool bestuurslid van de Bond van Nederlandse Bandfabrikanten en algemeen bestuurslid van de ANWB.

Pool richtte de Hengelose afdeling van de Nederlandse Zionisten Bond op en de Hengelose afdeling van de Maatschappij tot Nut van Israëlieten. Als overtuigd zionist en afgevaardigde voor Nederland woonde Pool diverse zionistische congressen bij. Het achtste zionistische congres dat in de zomer van 1907 in Den Haag werd gehouden werd mede door Pool georganiseerd.

In 1907 publiceerde Pool De noodzakelijkheid van het Zionisme (Alkmaar, 1906) en Palestina, geographie, economie en kolonisatie. In 1914 was hij redacteur van het vier keer verschenen tijdschrift De Maccabeër.

Begin 1941 vluchtte Eduard Pool naar de Verenigde Staten. In Beverly Hills (Californië) is hij op 25 januari 1968 overleden. Hij werd begraven op de joodse begraafplaats in Muiderberg.

Extent

0.1 meter

Abstract in Dutch

De uit Hengelo afkomstige Eduard Pool (1874-1968) was directeur van N.V. Nederlandse Kunstweverij in Hengelo. Daarnaast richtte Pool de Hengelose afdeling van de Nederlandse Zionisten Bond op en de Hengelose afdeling van de Maatschappij tot Nut van Israëlieten. Als overtuigd zionist zat Pool in de organisatie van het achtste zionistische congres dat in 1907 in Den Haag werd gehouden. In dat jaar publiceerde hij 'De noodzakelijkheid van het Zionisme' en 'Palestina, geographie, economie en kolonisatie'. In 1914 was hij redacteur van het tijdschrift 'De Maccabeër'. Het archief van Eduard Pool bestaat uit correspondentie met diverse afdelingen van de Nederlandse Zionisten Bond (NZB) en persoonlijke correspondentie. Daarnaast is er materiaal gerelateerd aan verschillende verenigingen uit Hengelo en omgeving.

Abstract in English

Eduard Pool (1874-1968) of Hengelo was director of NV Nederlandse Kunstweverij in the same town. He also served on the board of the Association of Dutch Tyre Manufacturers and the ANWB, the Royal Dutch Touring Club. He founded the Hengelo branch of the Dutch Zionist League (NZB) and the Society for the Welfare of Israelites. A committed Zionist, Pool was one of the organisers of the eighth Zionist congress, which was held in The Hague in 1907. Pool published 'The Necessity of Zionism' and 'Palestine, geography, economy and colonisation'. In 1914, he was editor of the journal 'De Maccabeër'. The archive of Eduard Pool consists of correspondence with various branches of the Dutch Zionist League, as well as personal correspondence. Programmes, invitations and circulars relating to Twente have been added to the archive. The collection also includes two notebooks containing the chronicles of the drama society De Harmonie of Hengelo.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief werd verworven door de Bibliotheca Rosenthaliana, die onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Nadere gegevens zijn niet beschikbaar.

Appraisal

Het archief is van belang voor de geschiedenis van het Nederlands-joodse verenigingsleven in de eerste helft van de 20e eeuw, in het bijzonder van de zionistische beweging.

Accruals

Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Het archief van Eduard Pool maakt deel uit van de Bibliotheca Rosenthaliana .

Bibliography

  • Jozeph Michman, Hartog Beem en Dan Michman. Pinkas. Geschiedenis van de joodse gemeenschap in Nederland. Amsterdam, 1999, p. 424.
  • Francine Püttman. Markante Nederlandse Zionisten. Amsterdam, 1996, p. 12 en 171.
  • Joods Biografisch Woordenboek (geraadpleegd op 01-03-2011).

General

De collectie kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is niet geïnventariseerd.

Deze archiefbeschrijving is tot stand gekomen in het kader van het project Online inventarissen van Nederlands-Joodse archiefcollecties. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse studies. In het kader van dit project is het archief in 2010 passief geconserveerd.

Title
Inventaris van het archief van Eduard Pool (1891-1940)
Author
R. Boertjens
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland