Scope and Contents
Het archief bestaat uit een twintigtal brieven, verzonden aan Roosje Pinkhof tussen juni 1945 en juli 1946. Deze brieven zijn afkomstig van familie en vrienden en gaan over het leven na de verschrikkingen van de concentratiekampen en de opbouw van een nieuw leven in Palestina. Ook zijn er twee Sinterklaasgedichten, een telegram en een briefkaart in het archief aanwezig. Ten slotte bevat het archief een ontslagkaart uit het militair ziekenhuis waar Roosje in werd opgenomen na haar bevrijding uit een concentratiekamp en een schetsboek met potloodtekeningen.
Dates
- 1945-1946
Creator
- Pinkhof, Roosje, 1922- (Person)
Language of Materials
Nederlands en Hebreeuws
Conditions Governing Access
De collectie is beperkt toegankelijk voor onderzoek: voor raadpleging is toestemming vereist van de collectiebeheerder.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
Roza (Roosje) Pinkhof werd op 19 november 1922 in Amsterdam geboren. Haar grootvader Hermanus Pinkhof was huisarts in Amsterdam en was behalve orthodox-joods ook overtuigd zionist. Roosjes vader, Sallie (Salomon) Pinkhof, werd geboren op 15 juni 1893 in Amsterdam. Op 15 mei 1919 trouwde hij met Sophie de Beer, geboren op 24 juli 1894. Naast Roza kregen ze twee zoons, Menachem en Juda. In 1925 overleed Roosjes moeder Sophie. Anderhalf jaar later trouwde haar vader met Rosalie de Paauw. Uit dit huwelijk werden een zoon, Abraham, en een dochter, Helene, geboren.
Roosjes tante was de schrijfster Clara Pinkhof, die vooral bekend werd met haar boeken over gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, Sterrekinderen en Danseres zonder benen. Met Clara's jongste dochter, Fieke, had Roosje na de Tweede Wereldoorlog schriftelijk contact.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gezin gedeporteerd. Broer Menachem werd in 1944 samen met zijn vriendin Mirjam Waterman wegens verzetswerk opgepakt en naar Bergen-Belsen overgebracht. Vader Sallie en broer Abraham overleefden de concentratiekampen niet. Roosje, die in het concentratiekamp voor haar jongere zusje Helene zorgde, was na de bevrijding van het kamp (waarschijnlijk Bergen-Belsen) zo ziek dat zij in een militair ziekenhuis moest worden opgenomen. Vandaar werd zij naar een noodziekenhuis in Eindhoven overgeplaatst. Volgens de gegevens in het archief bleef Roosje ongeveer tot eind 1945 in Eindhoven. Toen in 1946 vele familieleden, onder wie haar broer, haar grootmoeder en haar nichtje Fieke, naar Palestina verhuisden, is Roosje waarschijnlijk naar Zwitserland gegaan.
Extent
0.05 meter
Abstract in Dutch
De Amsterdamse Roosje (Roza) Pinkhof (1922- ) werd tijdens de Tweede Wereldoorlog net als bijna al haar familieleden naar een concentratiekamp gedeporteerd. Daar verzorgde zij haar zestien jaar jongere halfzusje, Helene. Na de bevrijding van het concentratiekamp was zij zo ziek dat zij in een militair ziekenhuis moest worden opgenomen en vervolgens naar een noodziekenhuis in Eindhoven werd overgeplaatst. Het archief bestaat voornamelijk uit brieven die tijdens haar revalidatie tussen juni 1945 en juli 1946 aan Roosje Pinkhof geschreven zijn. Deze brieven zijn afkomstig van familie en vrienden en gaan over het leven na de verschrikkingen van de concentratiekampen en de opbouw van een nieuw leven in Palestina. Ook is er een schetsboek met potloodtekeningen in het archief overgeleverd.
Abstract in English
Like most members of her family, Roosje (Roza) Pinkhof (1922- ) of Amsterdam was deported to a concentration camp during the Second World War. In the camp, she looked after her half-sister Helene, who was sixteen years younger. When the camp was liberated, Roosje was so ill that she had to be admitted to a military hospital and then transferred to an emergency hospital in Eindhoven. The archive is chiefly made up of letters written to Roosje Pinkhof during her convalescence from June 1945 to July 1946. The letters are from family and friends concerning life after the horrors of the concentration camps and building up a new life in Palestine. The archive also contains a sketchbook with pencil drawings.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Immediate Source of Acquisition
Het archief werd verworven door de Bibliotheca Rosenthaliana, die onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Nadere gegevens zijn niet beschikbaar.
Appraisal
Dit archief is van belang voor onderzoek naar het zionisme en de naoorlogse migratie van Nederlandse joden naar Palestina. Ook is dit archief van belang voor de beeldvorming over de terugkeer van slachtoffers uit de concentratiekampen, hun trauma, hun levensvisie en hun onderlinge contacten.
Accruals
Het archief is compleet overgedragen; aanvullingen zijn niet te verwachten.
Bibliography
Pinkhof, Clara
. In: Joden in Nederland in de twintigste eeuw. Een biografisch woordenboek. Utrecht, 2007, p. 238.
. Pinkhof, Menachem
. In: Joden in Nederland in de twintigste eeuw. Een biografisch woordenboek. Utrecht, 2007, p. 240.
. Pinkhof, Hermanus
. In: Joden in Nederland in de twintigste eeuw. Een biografisch woordenboek. Utrecht, 2007, p. 238-239.
.
General
De collectie kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.
Processing Information
Het archief is niet geïnventariseerd.
Deze archiefbeschrijving is tot stand gekomen in het kader van het project Online inventarissen van Nederlands-Joodse archiefcollecties. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse studies. In het kader van dit project is het archief in 2010 passief geconserveerd.
- Title
- Inventaris van het archief van Roosje Pinkhof (1945-1946)
- Author
- R. Boertjens
- Date
- 2011
- Description rules
- Describing Archives: A Content Standard
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland