Skip to main content

Archief van Felix Falk

 Fonds
Identifier: UBA183

Scope and Contents

Het archief bestaat uit aantekeningen die te maken hebben met het onderzoek naar en het uitbrengen van een tekstkritische editie van een commentaar op de bijbelboeken Samuel. Bij de aantekeningen is een kaartsysteem aanwezig. Ook is er een aantal documenten betreffende de reis die Falk in verband met zijn onderzoek maakte naar het British Museum. Verder bevat het archief correspondentie met uitgeverij H.J. Paris uit Amsterdam en het persklare manuscript.

Dates

  • 1901-1941

Creator

Language of Materials

Nederlands, Jiddisch, Duits, Frans en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Felix Falk werd op 16 november 1879 in het Poolse Koschmin (Koźmiński) geboren. Zijn vader, Joshua Falk, was rabbijn in het Zuid-Duitse Fürth. Na het gymnasium studeerde Falk filosofie en moderne Duitse literatuur aan de universiteit in Berlijn en Duitse filologie en oud-Duitse literatuur in Jena en Bern. Ook studeerde hij Franse geschiedenis en literatuur aan de universiteiten van Lausanne en Genève, waar hij ook doceerde. Falk studeerde daarnaast kunstgeschiedenis in Genua en Florence. In 1909 publiceerde hij Mélanges bibliographiques sur les Livres de Samuël en Strophes de Nibelungen en Le rabbin Salomon fils d'Isaac de Troyes.

Na de machtsovername van Hitler in 1933 besloot Falk naar Nederland te vluchten. Hij vestigde zich in Den Haag. In 1939 publiceerde hij het artikel Eine jüdisch-deutsche Fassung des Wilhelmus van Nassouwe. Ook wilde Falk in dat jaar een tekstkritische editie uitgeven van een 15e-eeuws commentaar op de bijbelboeken Samuel waar hij al lange tijd mee bezig was. Met het oog op de oorlogsdreiging besloot hij zijn boek nog niet uit te geven. Felix Falk werd in januari 1944 naar Theresienstadt gedeporteerd en op 23 oktober verder naar Auschwitz getransporteerd, waar hij twee dagen na aankomst werd vermoord.

De voormalige conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana, Leo Fuks, heeft in 1961 het boek van Felix Falk over het commentaar op de bijbelboeken Samuel postuum uitgegeven onder de titel Das Schemuelbuch des Mosche Esrim Wearba : ein biblisches Epos aus dem 15. Jahrhundert.

Extent

2 meter

Abstract in Dutch

Felix Falk (1879-1944) was de zoon van rabbijn Joshua Falk uit Fürth. Na het gymnasium studeerde hij filosofie, Duitse literatuur en filologie, Franse geschiedenis en literatuur en kunstgeschiedenis. Hij vluchtte in 1933 voor het opkomend nazisme van Duitsland naar Nederland, waar hij in 1939 een artikel over het Wilhelmus publiceerde. De tekstkritische editie van een 15e-eeuws commentaar op de bijbelboeken Samuel die hij ook graag had willen publiceren is in 1961 door de toenmalige conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana, Leo Fuks, postuum uitgegeven. Het archief van Felix Falk bestaat hoofdzakelijk uit aantekeningen van het onderzoek voorafgaand aan de tekstkritische editie van dat commentaar op de bijbelboeken Samuel.

Abstract in English

Felix Falk (1879-1944) was the son of Rabbi Joshua Falk from Fürth. After completing his pre-university education, he studied philosophy, German literature and philology, French history and literature and art history. The rise of National Socialism caused him to flee from Germany to the Netherlands in 1933, from where in 1939 he published an article on the Wilhelmus [the Dutch national anthem]. His textual criticism of a 15th-centuary commentary of the biblical Books of Samuel, which he was also keen to publish, was eventually published posthumously in 1961 by the then curator of the Bibliotheca Rosenthaliana, Leo Fuks. The archive of Felix Falk consists mainly of research notes in preparation for the textual criticism of this commentary on the Books of Samuel.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Begin jaren vijftig werd het archief van N.R. Falk, de dochter van Felix Falk, gekocht voor de Bibliotheca Rosenthaliana, die onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen; aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Het archief van Felix Falk maakt deel uit van de Bibliotheca Rosenthaliana .

In het archief van de Bibliotheca Rosenthaliana is correspondentie aanwezig over de verwerving van het archief van Felix Falk door de bibliotheek.

Bibliography

  • Leo Fuks e.a. Das Schemuelbuch des Mosche Esrim Wearba. Ein biblisches Epos aus dem 15. Jahrhundert. Assen, 1961. (Publications of the Bibliotheca Rosenthaliana; 1).
  • Karl Wolfskehl. Briefwechsel aus Italien, 1933-1938. Herausgegeben und kommentiert von Cornelia Blasberg. Hamburg, 1993, p. 445.
  • Joods Biografisch Woordenboek (geraadpleegd op 01-03-2011).

General

De collectie kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is niet geïnventariseerd.

Deze archiefbeschrijving is tot stand gekomen in het kader van het project Online inventarissen van Nederlands-Joodse archiefcollecties. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse studies. In het kader van dit project is het archief in 2011 passief geconserveerd.

Title
Inventaris van het archief van Felix Falk (1901-1941)
Author
R. Boertjens
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland