Skip to main content

Archief van de Commissie tot het Aanbieden van een Geschenk aan de Synagoge-Oost

 Fonds
Identifier: UBA182

Scope and Contents

In het archief bevindt zich correspondentie van het bestuur en een mooi uitgegeven brochure van de commissie, waarin de doelstellingen worden uiteengezet en waarin wordt opgeroepen tot donatie. Ook een lijst met geschenken en een toespraak ter gelegenheid van de inwijding van de synagoge maken deel uit van het archief.

Dates

  • 1927-1928

Creator

Language of Materials

Nederlands en Duits

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

In 1927 werd door de Joodsche Vereniging voor Amsterdam-Oost Nachaliël de Commissie tot het Aanbieden van een Geschenk aan de Synagoge-Oost benoemd. De commissie moest geld inzamelen voor een geschenk voor de nieuw te bouwen Synagoge-Oost aan de Linnaeusstraat in Amsterdam. De commissie riep hiertoe de joodse bewoners van Amsterdam-Oost op om in de vorm van giften mee te werken aan de verfraaiing van de synagoge. Het bestuur van de commissie werd gevormd door L. Hirschel, de latere conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana, als voorzitter, 26 leden en een ere-presidium bestaande uit opperrabbijn A.S. Onderwijzer en rabbijn Ph. Coppenhagen. Samen met de architect Jac. S. Baars werd besloten een groot deel van het ingezamelde geld te bestemmen voor tien gebrandschilderde ramen met een verbeelding van de tien geboden. Deze ramen werden ontworpen door L. Pinkhof. Op 6 september 1928 werd de synagoge ingewijd en na langdurende leegstand in 1962 gesloopt. De gebrandschilderde ramen zijn voor sloop gespaard en bevinden zich nu in Israël.

Extent

0.05 meter

Abstract in Dutch

In 1927 werd door de Joodsche Vereniging voor Amsterdam-Oost Nachaliël de Commissie tot het Aanbieden van een Geschenk aan de Synagoge-Oost benoemd om geld in te zamelen voor een geschenk voor de nieuw te bouwen Synagoge-Oost aan de Linnaeusstraat in Amsterdam. Het archief bestaat uit correspondentie van de commissie, een brochure en enkele stukken met betrekking tot de inwijding van de synagoge op 6 september 1928. Het geschenk kreeg de vorm van gebrandschilderde ramen ontworpen door L. Pinkhof. De leegstaande synagoge is in 1962 gesloopt.

Abstract in English

In 1927, Nachaliël, the Jewish Association for Amsterdam East, appointed a Committee to Present a Gift to the East Synagogue. Its task was to collect money for the proposed new East Synagogue on the Linnaeusstraat in Amsterdam. The archive contains correspondence from the committee, a brochure and several papers relating to the consecration of the synagogue on 6 September 1928. The gift took the form of stained glass windows designed by L. Pinkhof. The synagogue, which had fallen into disuse, was demolished in 1962.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Een inventaris van de hand van L. Giebels is in het archief aanwezig.

Immediate Source of Acquisition

Er is geen informatie bekend over de verwerving van het archief. De latere conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana, L. Hirschel, was voorzitter van de commissie; vermoedelijk is het archief door zijn bemiddeling opgenomen in de Bibliotheca Rosenthaliana, die onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Accruals

Het archief is in 1928 afgesloten, aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Het archief van de Commissie tot het aanbieden van een geschenk aan de Synagoge-Oost maakt deel uit van de Bibliotheca Rosenthaliana .

De Bibliotheca Rosenthaliana bezit eveneens de collectie Joodse Verenigingen waarin zich stukken bevinden over de Synagoge-Oost en Nachaliël, Joodsche Vereniging voor Amsterdam-Oost.

Het Stadsarchief Amsterdam bezit in de archieven van de Nederlandsch-Israëlitische Hoofdsynagoge stukken betreffende de eigendom, de bouw en de inwijding van de synagoge in de Linnaeusstraat (Toegangsnummer 714, inventarisnr: 1651).

Bibliography

  • J.S. da Silva Rosa. Een nieuwe synagoge in Amsterdam-Oost. In: De vrijdagavond 4 (1927), nr. 23.
  • L. Pinkhof. De gebrandschilderde ramen in de synagoge-Oost. In: De vrijdagavond 5 (1928), nr. 18.
  • Michel Danvers. De nieuwe synagoge in Amsterdam-Oost; een onderhoud met den architect Jac. S. Baars. In: De vrijdagavond 5 (1928), nr. 23.

General

De collectie kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is in 1986 door L. Giebels geïnventariseerd.

Deze archiefbeschrijving is tot stand gekomen in het kader van het project Online inventarissen van Nederlands-Joodse archiefcollecties. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse studies. In het kader van dit project is het archief in 2011 passief geconserveerd.

Title
Inventaris van het archief van de Commissie tot het Aanbieden van een Geschenk aan de Synagoge-Oost (1927-1928)
Author
C.T. Fruchaud en R. Boertjens, 2009
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland