Skip to main content

Collectie Gérard Walch

 Collection
Identifier: UBA172

Scope and Contents

De collectie bestaat uit ruim 1500 boeken - voor het overgrote deel poëziebundels van rond 1900. Het betreft zijn privébibliotheek, waaraan te zien is dat hij leraar Frans was, maar ook dat hij als samensteller van een beroemd overzichtswerk midden in het letterkundige leven van zijn tijd stond. Slechts enkele dichters uit deze privécollectie zijn door Walch opgenomen in zijn beroemde Anthologie des poètes français contemporains (diverse edities uit 1906-1959).

De meeste boeken (914) zijn voorzien van een eigenhandige opdracht van de auteur. Sommige auteurs zijn later wereldberoemd geworden, zoals Jean Cocteau en Marinetti. Enkele werken zijn bibliofiel uitgegeven en bijzonder door de boekversiering.

Dates

  • ca. 1880-ca. 1931

Creator

Language of Materials

Frans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Over Gérard Walch (1865-1931) is niet veel bekend. Hij was leraar Frans aan de driejarige hbs waar de bekende spellingshervormer R.A. Kollewijn directeur was. Voor de schrijver Siegfried van Praag was de ontmoeting met Walch van beslissende invloed. In zijn autobiografische schetsen De arend en de mol (1973) noemt Van Praag Walch 'een van de merkwaardigste minst schoolse leraren die ik ooit zou ontmoeten' en merkt verder op: 'Toch stak er, naast een volkomen onconventioneel man, ook iets van de klassieke Franse magister in hem … Zijn Franse klas had met Nederland weinig te maken. Je was in Frankrijk.'

Gérard Walch is de auteur van een veelgeprezen en herdrukte Anthologie des poètes français contemporains (Anthologie van eigentijdse Franse poezie) waarvan de eerste druk verscheen in 1906 en de laatste druk in 1959.

Extent

ca. 1500 items

Abstract in Dutch

Gérard Walch (1865-1931) was leraar Frans aan de bekende door R.A. Kollewijn opgerichte driejarige hbs te Amsterdam. Hij is in de eerste plaats bekend door zijn Anthologie des poètes français contemporains waarvan de eerste druk verscheen in 1906. Deze populaire bloemlezing werd een aantal keren uitgebreid en herdrukt, voor het laatst in 1959. De collectie bestaat uit ca. 1500 boeken – vrijwel alle poëziebundels van rond 1900. De meeste zijn voorzien van een eigenhandige opdracht van de auteur aan Walch. Sommige van die auteurs werden later wereldberoemd, zoals Jean Cocteau en Marinetti. De collectie als zodanig geeft een beeld van de bibliotheek van een erudiete en geleerde kenner van de Franse letterkunde, de collectie autografen maakt hem uniek in Nederland.

Abstract in English

Gérard Walch (1865-1931) was a teacher of French language and literature at a well-known secondary school in Amsterdam. He is chiefly known by his Anthologie des poètes français contemporains, a popular miscellany of contemporary French poetry, which was first published in 1906. It was extended and republished a few times until 1959. The collection consists of about 1500 books – nearly all of which are volumes of poetry from about 1900. Most of them have an inscription in them, written personally by the author to Walch. Some of these authors later became world-famous, such as Jean Cocteau and Marinetti. The collection gives an impression of a library belonging to an erudite authority on French literature. His collection of books with inscription by the author makes him quite unique in the Netherlands.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.
  2. Lijst van aanwinsten 1934.
  3. Bijlage van de lijst van aanwinsten 1937.
  4. De bladen uit de lijsten van aanwinsten 1934 en 1937 die betrekking hebben op het legaat Walch zijn bijeengebonden in twee catalogi met de koptitel Legaat Walch (Catalogus catalogorum nr 141). Deze staan in de open opstelling in de onderzoekzaal van Bijzondere Collecties.

Immediate Source of Acquisition

Het legaat G. Walch werd in 1933 door de erven aan de Universiteitsbibliotheek geschonken. In 1935 volgde nog een tweede schenking.

Appraisal

Er is niet gedeselecteerd.

De collectie als zodanig geeft een beeld van de bibliotheek van een erudiete en geleerde kenner van de Franse letterkunde, de collectie van ruim 900 autografen maakt hem uniek in Nederland.

Accruals

De collectie is compleet overgedragen; aanvullingen zijn niet te verwachten.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd met behulp van de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Processing Information

In 1934 was de eerste schenking uit 1933 gecatalogiseerd en werd de aanwinstenlijst waar zij in staan vermeld als overdruk uitgegeven; dat gebeurde in 1937 ook met de tweede schenking uit 1935.

De collectie van Gérard Walch is ontsloten in de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Beschrijving van de collectie Gérard Walch (ca. 1880 - ca. 1931)
Author
P. Dijstelberge
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland