Skip to main content

Archief van de Boekhandel Tummers

 Fonds
Identifier: UBA166

Scope and Contents

Het archief bestaat voornamelijk uit inkoopboeken, kas-, bank- en giroboeken en stukken gebruikt voor het opstellen van de jaarlijkse balans zowel van de Boekhandel Tummers als van de reisboekhandel Pied-à-Terre en van de groothandel Passepartout.

Dates

  • 1967-1990

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

In 1965 nam Richard Tummers de traditionele rooms-katholieke boekhandel Urbi et Orbi over, die gevestigd was aan het Rokin 130 in Amsterdam. Vanaf 1969 heette de boekhandel Tummers v/h Urbi et Orbi. In 1976 verhuisde de winkel naar de Oudemanhuispoort nr. 1a. Vanaf 1978 verviel de toevoeging 'v/h Urbi et Orbi'. In 1987 sloot Tummers de fysieke winkel om tot 1993 vanuit Haarlem als verzendboekhandel door te gaan. De boekhandel was gespecialiseerd in filosofie en theorie en geschiedenis van de wetenschappen. De Universiteitsbibliotheek Amsterdam en de facultaire bibliotheken behoorden tot zijn grootste klanten.

Inmiddels had Tummers in 1977 de reisboekhandel Pied-à-Terre opgericht, gespecialiseerd in kaarten en gidsen, in het bijzonder voor wandelaars en bergsporters, gevestigd aan het Singel 393, en in het verlengde daarvan de internationale groothandel in kaarten en gidsen Passepartout. Pied-à-Terre fuseerde in 2007 met de Geografische Boekhandel Jacob van Wijngaarden, tot de Geografische Boekhandel Pied-à-Terre, evenals Van Wijngaarden gevestigd aan de Overtoom in Amsterdam.

Extent

1 meter

Abstract in Dutch

Het archief bestaat uit de boekhoudkundige registers van de Boekhandel Tummers, van de reisboekhandel Pied-à-Terre en de internationale groothandel in reisgidsen en kaarten Passepartout, die in Amsterdam gevestigd waren. De Boekhandel Tummers bestond van 1965 tot 1993. Haar eigenaar Richard Tummers richtte in 1977 de reisboekhandel Pied-à-Terre op.

Abstract in English

The archive contains the accounting ledgers of Tummers Bookshop, the Pied-à-Terre travel bookshop and Passepartout, an international wholesale business for travel guides and maps, all of which were established in Amsterdam. Tummers Bookshop was in business from 1965 to 1993. Owner Richard Tummers set up the Pied-à-Terre travel bookshop in 1977.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

De archiefinventaris is beschikbaar in het collectiedossier.

Custodial History

Het archief is gevormd door Richard Tummers.

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. Dit archief werd in 1992 verworven.

Appraisal

De ingekomen facturen, de kopieën van uitgaande facturen, bestelformulieren en bankafschriften zijn afgestoten. Behouden zijn de boekhoudkundige registers die de gecumuleerde gegevens bevatten.

Accruals

Het archief is volledig overgedragen.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . In de collectie prospectussen en personalia bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is een verzameling bedrijfsdocumentatie over de Boekhandel Tummers aanwezig.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is geordend en beschreven in een archiefinventaris.

Title
Beschrijving van het archief van de Boekhandel Tummers (1967-1990)
Author
M.S. Polak
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland