Skip to main content

Cuperus, Bart

 Person

Found in 4 Collections and/or Records:

Archief van Johannes van Dam

 Fonds
Identifier: UBA643
Abstract in Dutch

Johannes van Dam (1946-2013) was een Nederlands gastronoom, culinair schrijver, recensent en verzamelaar. Het archief bevat stukken over zijn auteurschap, zijn werk als boekhandelaar en zijn tv- en radio-optredens. Ten slotte bevat het archief brieven, foto’s, dvd’s en personalia. Het archief geeft een goed beeld van de werkwijze van de Nederlandse culinaire journalistiek in de periode van ca. 1980-2013.



Abstract in English

Johannes van Dam (1946-2013) was a Dutch gastronome, culinary writer, critic and collector. The archive includes documents about his authorship, his work as a bookseller and his TV and radio appearances. The archive contains also letters, photos, DVDs and personal details. The archive of Johannes van Dam gives a good picture of the working method of Dutch culinary journalism in the period from approx. 1980-2013.

Dates: 1915-2013

Collectie Johannes van Dam

 Collection
Identifier: UBA450
Abstract in Dutch

De collectie Johannes van Dam bevat boeken, brochures en handschriften over eten en drinken uit de periode 1705-2013. Deze collectie is sinds de jaren 1980 bijeengebracht door de gastronoom, culinair schrijver en recensent Johannes van Dam.



Abstract in English

The collection brought together by Johannes van Dam contains books, leaflets and manuscripts on food and drink from the 1705-2013 period. The collection was started in the 1980s by the gourmet, culinary author and culinary reviewer Johannes van Dam.

Dates: ca. 1700-2013, bulk 1850-2013

Gastronomische Bibliotheek

 Collection
Identifier: UBA211
Abstract in Dutch

In de Gastronomische Bibliotheek zijn de collecties ondergebracht van Joop Witteveen en Bart Cuperus en van Johannes van Dam. Vanaf 2008 worden delen van de collectie in beheer gegeven aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het nu bij Bijzondere Collecties ondergebrachte deel bevat naast Nederlandse kookboeken, Duitse, Franse en Engelse kookboeken en verder boeken over drank, etiquette, kooktechnieken, huishoudkunde en voedingsleer.



Abstract in English

The "Stichting Gastronomische Bibliotheek" (Foundation Gastronomic Library) incorporates the library of bibliographer and food historian Joop Witteveen and his partner Bart Cuperus and the library of foodwriter Johannes van Dam. From 2006 onwards parts of the collection Stichting Gastronomische Bibliotheek are being transferred to the Special Collections of the University of Amsterdam. The "Gastronomische Bibliotheek" (Gastronomic Library) at the moment contains Dutch cookery books, a few German, French and English cookery books and also books on beverages, etiquette, cooking techniques, home economics and dietary studies.

Dates: 1705-2013, bulk 1850-2013

Collectie Joop Witteveen en Bart Cuperus

 Collection
Identifier: UBA451
Abstract in Dutch

De collectie Joop Witteveen en Bart Cuperus bevat boeken, brochures en handschriften over eten en drinken uit de periode 1800-2013. De collectie is sinds de jaren 1970 bijeengebracht door Joop Witteveen en Bart Cuperus. Er worden nog aanvullingen verwacht.



Abstract in English

The collection brought together by Joop Witteveen and Bart Cuperus contains books, leaflets and manuscripts on food and drink from the 1800-2013 period. The two started collecting in the 1970s. Further additions to the collection are expected.

Dates: 1800-2009, bulk 1850-1960

Additional filters:

Subject
Cooking 3
Eetcultuur 3
Etiquette 3
Food 3
Home economics 3