Skip to main content

Stichting Bibliotheken Eemland

 Organization

Dates

  • Existence: 2013-04-

Found in 3 Collections and/or Records:

Collectie Culinair Museum Amersfoort

 Collection
Identifier: UBA210
Abstract in Dutch

De collectie Culinair Museum Amersfoort komt voort uit de bibliotheek van het Culinair Museum die van 1994 tot 2008 was gevestigd in het voormalig klooster de Mariënhof in Amersfoort. De kern van de collectie wordt gevormd door de verzameling boeken en menukaarten van de kok en restaurateur W.E.L. te Meij uit Rijswijk (ZH). De collectie is, na opheffing van het museum, overgedragen aan de Stichting Bibliotheken Eemland en gesplitst in twee delen. Het historische deel van de collectie is in bruikleen overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Dit deel bestaat uit gedrukte werken van voor 1961 waaronder kookboeken uit Nederland, de Europese landen en Noord-Amerika; boeken over drank, etiquette, kooktechnieken, de professionele keuken, voedingsleer en hotel- en restaurantwezen. Bovendien zijn in dit deel van de collectie handschriften en tijdschriften opgenomen op het gebied van de gastronomie en menukaarten.



Abstract in English

The "Collectie Culinair Museum Amersfoort" (Culinary Museum Amersfoort Collection) originated from the culinary museum which was housed from 1994 to 2008 in the former monastery the Mariënhof in Amersfoort. The core of the collection is formed by the collection of books and menus of the Dutch cook and restaurant owner W.E.L. te Meij from Rijswijk. After the museum closed down, the collection was transferred to Stichting Bibliotheken Eemland and split into two parts. The historical part of the collection was given on loan to the Special Collections of the University of Amsterdam. It includes material printed before 1961, such as cookery books from the Netherlands, from other European countries and from North-America, books about beverages, etiquette, cooking techniques, the professional kitchen, dietary studies, and books about the hospitality industry. The collection also contains manuscripts, journals about gastronomy and menus.

Dates: 1779-1990; Majority of material found within 1880-1960

Collectie menukaarten van het Culinair Museum Amersfoort

 Collection
Identifier: UBA632
Abstract in Dutch

De Collectie menukaarten van het Culinair Museum Amersfoort bestaat uit menu's en menukaarten van restaurants, hotels, cafés en overige horeca-etablissementen alsmede van lucht-, trein- en scheepvaartmaatschappijen. Zij is door haar omvang en samenhang uniek en ze geeft niet alleen inzicht in de ontwikkeling van de presentatie van schotels in de horeca, maar is daarnaast interessant vanuit design- en typografisch oogpunt.

De kern van de collectie werd gevormd door de particuliere verzameling van de kok en restaurateur W.E.L. te Meij die in 1986 aangekocht werd door Museum Flehite ten behoeve van het Culinair Museum in oprichting.



Abstract in English

The menu cards collection of the Culinair Museum Amersfoort consists of menus and menu cards designed for restaurants, hotels, cafés and other hospitality establishments as well as for airline, rail and shipping companies. It is unique in its scope and consistency and sheds light not only on the development of the presentation of dishes in the hospitality sector, but is also interesting in terms of design and typography.

The core of the collection is formed by the the Dutch cook and restaurant owner W.E.L. te Meij, which was purchased in 1986 by Museum Flehite for the establishment of the Culinary Museum.

Dates: 1861-2002; Majority of material found within 1930-1990

Collectie Geschiedenis van de Voeding

 Collection
Identifier: UBA10
Abstract in Dutch

De collectie Geschiedenis van de Voeding van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam bevat naast vrijwel alle belangrijke Nederlandse kookboeken uit het verleden, een selectie van buitenlandse kookboeken, boeken over diëten, voedingsleer, huishoudkunde, tafelversiering, etiquette en talloze andere onderwerpen. In de Collectie Geschiedenis van de Voeding is een aantal deelcollecties ondergebracht waaronder de Bibliotheek van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, de Collectie Culinair Museum Amersfoort, de Collectie Heyting, en de collecties Johannes van Dam en Witteveen/Cuperus (deels), die beide deel uitmaken van de Gastronomische Bibliotheek. De collectie Geschiedenis van de Voeding biedt een unieke mogelijkheid om onderzoek te doen naar alle vragen op het gebied van de geschiedenis van eten en drinken.



Abstract in English

The "Collectie Geschiedenis van de Voeding" (History of Food Collection) at the Special Collections of the University of Amsterdam contains almost all the important Dutch historical cookery books, a selection of foreign cookery books, books about diets, about dietary studies, home economics, table setting, etiquette and numerous other subjects on food and drink. The collection includes several subcollections: the Library of the Netherlands Bureau for Food and Nutrition Education, the "Collectie Culinair Museum Amersfoort" and a part of the "Gastronomische Bibliotheek" (Gastronomic Library). The History of Food Collection offers a unique possibility to research all aspects of the history of food and drink.

Dates: 1552-heden; Majority of material found within 1552-1960

Additional filters:

Subject
Beverages 2
Cooking 2
Dranken 2
Eetcultuur 2
Food 2