Stichting Gastronomische Bibliotheek
Dates
- Existence: 1993-
Found in 6 Collections and/or Records:
Archief van Johannes van Dam
Johannes van Dam (1946-2013) was een Nederlands gastronoom, culinair schrijver, recensent en verzamelaar. Het archief bevat stukken over zijn auteurschap, zijn werk als boekhandelaar en zijn tv- en radio-optredens. Ten slotte bevat het archief brieven, foto’s, dvd’s en personalia. Het archief geeft een goed beeld van de werkwijze van de Nederlandse culinaire journalistiek in de periode van ca. 1980-2013.
Abstract in English
Johannes van Dam (1946-2013) was a Dutch gastronome, culinary writer, critic and collector. The archive includes documents about his authorship, his work as a bookseller and his TV and radio appearances. The archive contains also letters, photos, DVDs and personal details. The archive of Johannes van Dam gives a good picture of the working method of Dutch culinary journalism in the period from approx. 1980-2013.
Collectie Johannes van Dam
De collectie Johannes van Dam bevat boeken, brochures en handschriften over eten en drinken uit de periode 1705-2013. Deze collectie is sinds de jaren 1980 bijeengebracht door de gastronoom, culinair schrijver en recensent Johannes van Dam.
Abstract in English
The collection brought together by Johannes van Dam contains books, leaflets and manuscripts on food and drink from the 1705-2013 period. The collection was started in the 1980s by the gourmet, culinary author and culinary reviewer Johannes van Dam.
Gastronomische Bibliotheek
In de Gastronomische Bibliotheek zijn de collecties ondergebracht van Joop Witteveen en Bart Cuperus en van Johannes van Dam. Vanaf 2008 worden delen van de collectie in beheer gegeven aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het nu bij Bijzondere Collecties ondergebrachte deel bevat naast Nederlandse kookboeken, Duitse, Franse en Engelse kookboeken en verder boeken over drank, etiquette, kooktechnieken, huishoudkunde en voedingsleer.
Abstract in English
The "Stichting Gastronomische Bibliotheek" (Foundation Gastronomic Library) incorporates the library of bibliographer and food historian Joop Witteveen and his partner Bart Cuperus and the library of foodwriter Johannes van Dam. From 2006 onwards parts of the collection Stichting Gastronomische Bibliotheek are being transferred to the Special Collections of the University of Amsterdam. The "Gastronomische Bibliotheek" (Gastronomic Library) at the moment contains Dutch cookery books, a few German, French and English cookery books and also books on beverages, etiquette, cooking techniques, home economics and dietary studies.
Collectie kookhandschriften van Yvonne Gnirrep
De collectie kookhandschriften is door journalist Yvonne Gnirrep (1944–2019) verzameld. Na haar overlijden is haar collectie kookboeken aangekocht door een particuliere verzamelaar, de kookhandschriften zijn door de Stichting Gastronomische Bibliotheek gekocht en in bruikleen gegeven aan het Allard Pierson. De handschriften zijn unieke bronnen in het bestuderen van eet- en huishoudgewoonten in Nederland – en deels in Nederlands-Indië en Duitsland – van de 18de tot eind 20ste eeuw.
Collectie Geschiedenis van de Voeding
De collectie Geschiedenis van de Voeding van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam bevat naast vrijwel alle belangrijke Nederlandse kookboeken uit het verleden, een selectie van buitenlandse kookboeken, boeken over diëten, voedingsleer, huishoudkunde, tafelversiering, etiquette en talloze andere onderwerpen. In de Collectie Geschiedenis van de Voeding is een aantal deelcollecties ondergebracht waaronder de Bibliotheek van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, de Collectie Culinair Museum Amersfoort, de Collectie Heyting, en de collecties Johannes van Dam en Witteveen/Cuperus (deels), die beide deel uitmaken van de Gastronomische Bibliotheek. De collectie Geschiedenis van de Voeding biedt een unieke mogelijkheid om onderzoek te doen naar alle vragen op het gebied van de geschiedenis van eten en drinken.
Abstract in English
The "Collectie Geschiedenis van de Voeding" (History of Food Collection) at the Special Collections of the University of Amsterdam contains almost all the important Dutch historical cookery books, a selection of foreign cookery books, books about diets, about dietary studies, home economics, table setting, etiquette and numerous other subjects on food and drink. The collection includes several subcollections: the Library of the Netherlands Bureau for Food and Nutrition Education, the "Collectie Culinair Museum Amersfoort" and a part of the "Gastronomische Bibliotheek" (Gastronomic Library). The History of Food Collection offers a unique possibility to research all aspects of the history of food and drink.
Collectie Joop Witteveen en Bart Cuperus
De collectie Joop Witteveen en Bart Cuperus bevat boeken, brochures en handschriften over eten en drinken uit de periode 1800-2013. De collectie is sinds de jaren 1970 bijeengebracht door Joop Witteveen en Bart Cuperus. Er worden nog aanvullingen verwacht.
Abstract in English
The collection brought together by Joop Witteveen and Bart Cuperus contains books, leaflets and manuscripts on food and drink from the 1800-2013 period. The two started collecting in the 1970s. Further additions to the collection are expected.